Socialistische Partij Rotterdam

Buurten bij de volkstuinen

21-03-2011 * Al in november van vorig jaar werd de SP-fractie bestookt met berichten van verschillende volkstuinverenigingen naar aanleiding van een aangekondigde prijsstijging van de huur van de volkstuincomplexen. Maar er is meer aan de hand. De volkstuinders dreigen het slachtoffer te worden van gesteggel tussen deelgemeente, het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) en de volkstuinbonden. Maar de volkstuinders roeren zich en willen samen gaan werken om met een algemene visie te komen. Dus was het weer tijd om weer eens te gaan buurten bij de volkstuinders

Deze eerste en prachtige lentedag was de SP-fractie op bezoek bij de volkstuinders van de kleine volkstuinvereniging De Reijerwaard bij het Zuiderpark. Ook was de voorzitter van de grootste volkstuinvereniging van Rotterdam, De Beukenhoeve, aanwezig.

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn in gesprek met de volkstuinders

De verhoging van de tarieven zou bedoeld zijn om het achterstallig onderhoud van volkstuincomplexen bij te werken. Maar onderhoud wordt er niet gepleegd, enkel en alleen door de volkstuinders zelf en dat is vreemd want het betreft openbare ruimte. De gemeentegrond van alle volkstuinen wordt verhuurd aan de Rotterdamse Bond van Volkstuinders (Rbvv), zij innen de het geld voor het OBR. Wel moet je lid zijn van de bond anders kan je geen volkstuin huren. Of de volkstuinbond nog wel de belangen van de volktuinders behartigt, daar worden flink aan getwijfeld.

SP-raadslid Josine Strörmann in het volkstuintje van een trotse huurder

Volgens de aanwezigen wordt het snel tijd dat de statuten opgefrist worden. Binnenkort is er een brainstorm van alle volkstuinverenigingen om met een gezamenlijk plan te komen en een vuist te maken, naar de gemeente maar ook naar de bond. Dus geen gedwongen winkelnering (verplicht lid van een bond) en zelf een bond kunnen oprichten en een betere organisatie, duidelijkheid over verantwoordelijkheid en bijvoorbeeld niet overgelaten aan de willekeur van een deelgemeente (tariefverschillen).

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn stelde voor eens te vragen hoe het staat met het stedelijk volkstuinenbeleid dat aan het begin van het vorige collegeperiode is vastgesteld. Wat is daar van terecht gekomen? SP-raadslid Josine Strörmann vertelde dat ze in december al vragen heeft gesteld aan wethouder Laan over de situatie van de volkstuinders. Nog steeds wacht Josine samen met de rest van de commissie JOCS op een brief van de wethouder.

De SP-ers beloofden de volkstuinders te steunen, in de commissie, de raad en daar buiten.