Zwerfjongeren in debat in Eindhoven


Eindhoven, 20110314 -- Op maandag 21 maart vindt in Eindhoven een debat plaats tussen zwerfjongeren uit de Brabantse lichtstad en iedereen die betrokken is bij hun problematiek. Dit ‘Lagerhuisdebat’ vindt plaats in jongerencentrum Dynamo van 15.30 tot 17.30 uur. Dit debat is een initiatief van Stichting Neos (opvangorganisatie), de Lumens Groep (welzijnsorganisatie) en de gemeente Eindhoven. Het wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) en NJR.

Een zwerfjongerendebat?

In dit debat staan jongeren centraal. Ze laten hun stem horen aan wethouder Lenie Scholten (Jeugd, Welzijn en Zorg), hulpverleners en beleidsmakers. Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) en NJR ondersteunen jongeren met trainingen: openbaar spreken, debatteren en voor je belangen opkomen.

De debatleiding is in handen van Kamran Ullah. Hij is actief in de media (Radio 1 en CampusTV producties) en was in het verleden voorzitter van NJR. Hij leidde met veel enthousiasme eerdere jongerendebatten in Den Haag en Rotterdam.

Doel van de bijeenkomst

Het doel is om zoveel mogelijk input van jongeren zelf te krijgen, om écht te horen wat zij nodig hebben. Pas dan ontstaat er een verbinding tussen de belangen van de jongeren en degenen die beleid voor hen maken.

De Eindhovense Stichting Neos en de Lumens Groep vinden het belangrijk dat de hulp voor jongeren niet buiten de jongeren om wordt bedacht. De gemeente Eindhoven wil weten hoe zij de hulp aan zwerfjongeren kan verbeteren en wat jongeren nodig hebben in een opvangsituatie. De jongeren zullen op 21 maart aangeven hoe hun leefsituatie eruit ziet. Zo wordt voor de wethouder en beleidsmakers van de gemeente de positie van de jongeren gemakkelijker te begrijpen.

Tassencampagne - nu ook in Eindhoven

De tassencampagne ‘Je hele hebben en houen in een tas’ van Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) moet mensen ervan bewust maken dat er in Nederland zo’n 6.000 jongeren dak- of thuisloos zijn. Ook Eindhovense jongeren doen mee: zij lieten hun tas fotograferen en vertelden daarbij over hun verleden en hun toekomst. Meer informatie: www.tassencampagne.nl 





Ingezonden persbericht