IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 14 t/m vrijdag 18 maart 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 21 maart
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Met historicus Frits Boterman een gesprek over de betekenis van Sebastian Haffners biografie 'Kanttekeningen bij Hitler' (1978). Boterman is hoogleraar Moderne Geschiedenis van Duitsland na 1750 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het nawoord bij de in 2007 bij Mets en Schilt verschenen vertaling van 'Kanttekeningen bij Hitler'.


* Dinsdag 22 maart
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Jurgen Maas ontvangt journalist en jurist Heikelien Verrijn Stuart. Zij houdt zich vooral bezig met vergeving en wraak en de positie van slachtoffers in het recht. Een gesprek over haar voorzitterschap van het Movies that Matter Festival, hét internationale festival van de geëngageerde film dat 24 maart begint.


* Woensdag 23 maart
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

In het kader van de Boekenweek maakt Theodor Holman vanavond 'De Mooiste Biografie Aller Tijden' bekend uit vele tientallen nominaties. Te gast is Joke Linders, biograaf, literatuurwetenschapper en samensteller van het boek 'Bespottelijk maar aangenaam. De biografie in Nederland'. Ze promoveerde op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt en tekende de levensverhalen op van o.a. Fiep Westendorp, Rutgers van der Loeff en Dick Bruna. Waarom is het zo heerlijk om in het leven van een ander te duiken? Is een biograaf meer schrijver dan wetenschapper? Een gesprek met een kenner, beoefenaar en groot liefhebber van het genre van de biografie.


* Donderdag 24 maart
Omroep: IKON, presentatie: Mieke Spaans

Mieke Spaans interviewt schijver en chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz over zijn boek 'Macbeth heeft echt geleefd'. Hij maakte een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden als Robin Hood, Don Juan, Dracula en Faust.


* Vrijdag 25 maart
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Peter Doorn is directeur van DANS: Data Archiving and Network Services. Dit instituut van het KNAW en de NWO onderzoekt hoe data voor de wetenschap het best geordend en behouden kunnen worden. De grote hoeveelheid gegevens die wetenschappers tot hun beschikking hebben, werpt vragen op: Wat gebeurt er met al die onderzoeksdata? Komen ze het onderzoek ten goede, of juist niet? En worden ethische overwegingen niet ingehaald door de snelle technologische vooruitgang?

Volg ons ook op twitter: @obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl