Bijna 300 boeren nemen deel aan Bloeiend Bedrijf

Samen aan de slag met functionele biodiversiteit

Driebergen, 20110321 -- Onderzoek en praktijkervaringen hebben aangetoond dat akkerranden winst opleveren voor agrarische ondernemers: minder chemische bestrijding door meer gebruik van natuurlijke plaagonderdrukking. Het project Bloeiend Bedrijf is een samenwerkingsverband tussen 300 boeren en is erop gericht nieuwe kennis en ervaringen uit te wisselen rond akkerrandbeheer en het benutten van biodiversiteit op bedrijven. Het project wordt begeleid vanuit het Louis Bolk Instituut, Veelzijdig Boerenland, Boerennatuur, De Natuurweide en 17 Agrarische Natuurverenigingen. Het Ministerie van EL & I financiert drie jaar lang vanuit de regeling Beheer Akkerranden.

[Logo Bloeiend Bedrijf] Boeren overstag dankzij positieve onderzoeksresultaten en vergoeding
In Nederland en de rest van Europa is veel onderzoek uitgevoerd naar de voordelen van biodiversiteit op bedrijven. Daaruit bleek dat akkerranden veel natuurlijke vijanden herbergen waardoor er minder chemische bestrijding nodig is, maar dat het vooral in het begin extra tijd en investeringen vergt. Nu de overheid een vergoeding beschikbaar heeft gesteld om met nuttig akkerrandbeheer aan de slag te gaan, is de interesse vanuit de praktijk enorm.

Zaadmengsels doen het werk
Het samenwerkingsverband is opgericht om te demonstreren wat nuttige akkerranden zijn en wat ze doen. De zaadmengsels zijn zodanig samengesteld dat ze natuurlijke vijanden van landbouwplagen aantrekken, goed betaalbaar zijn en geen ziekte- of plaagproblemen veroorzaken. De ervaringen die in de komende jaren opgedaan worden gaan tot veel nieuwe praktijkkennis leiden over de effectiviteit van de zaadmengsels in zeer uiteenlopende situaties. Succesvol akkerrandenbeheer draagt ten slotte niet alleen bij aan plaagonderdrukking, maar ook aan een aantrekkelijk landschap en minder uitspoeling van vervuilende stoffen naar het milieu.

[Akkerrand. Fotograaf: Janneke Zevenbergen] Monitoren en bijsturen
Gedurende de komende drie jaar worden de akkerranden en naastliggende gewassen nauwkeurig in de gaten gehouden op onkruiddruk en het voorkomen van plaaginsecten en hun natuurlijke vijanden. Deze monitoring biedt boeren handvaten om hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en zo hun steentje bij te dragen aan een beter leefmilieu. Bovendien kunnen op basis van de demonstraties de zaadmengsels en het beheer verder afgestemd worden zodat ze optimaal aansluiten op de praktijk. Op de website http://www.bloeiendbedrijf.nl delen de ondernemers hun kennis en ervaringen.


Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die dankzij participatief onderzoek en advies oplossingen biedt voor knelpunten in de biologische en duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Bij het Instituut zijn ongeveer 60 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen, Accra (Ghana) en Kampala (Oeganda). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EL & I (voormalig LNV), Provincies, Waterschappen, agrofood bedrijven en de Europese Commissie.

Bijgaande foto is van fotograaf Janneke Zevenbergen
Louis Bolk Instituut