Landelijke schoonmaakdag jagers in Schoonebeek


Schoonebeek, 20110321 -- Met vaak niet meer gereedschap dan een paar stevige handschoenen worden bos en heide afgespeurd naar alles wat de mens heeft laten slingeren of opzettelijk heeft gedumpt. Eén keer per jaar komen jagers in Nederland bij elkaar voor de landelijke schoonmaakdag.

Opvallende vondsten zaten er dit jaar ook weer bij. Mogelijk ingegeven door de verharde opstelling van de overheid richting wietkwekerijen kwamen de jagers, of beter nog de wildbeheerders, een aantal spullen tegen; een bijna complete afzuiginstallatie, jonge stekjes en vuilniszakken vol oogstrijpe planten.

Veel materialen werden gevonden rondom het “Gat van Reef”. Dit is een dumpplaats waar van oudsher door het bedrijfsleven en de gemeente afval en chemicaliën werden gestort. Deze plaats wordt al lang niet meer gebruikt maar het afval ligt hier nog opgeslagen en met name de olieresten van ondermeer de NAM komen weer aan de oppervlakte. Deze plek wordt gemeden door de schaapherder, de schapen krijgen hier olie aan hun vacht en poten.

Een aanrechtblad, een halve keuken, stoelen, tafel, palen, houten schotten en allerhand klein spul werden op aanghangwagens naar de klaarstaande container van Area Reiniging vervoerd. De wiet is niet door de wildbeheerders meegenomen; het leek verstandiger om dit door de politie te laten ophalen anders kon deze schoonmaakdag wel eens erg duur worden voor de vervoerder.

Deze schoonmaakdag is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en het een van de vele activiteiten die de wildbeheerders doen om de natuur gezond en leefbaar te houden.





Fotograaf Harrie Oude Hampsink