Gemeente Utrecht

Week van de Voorschool en Speelleergroep in Utrecht

Meer peuters naar de Voorschool of de speelleergroep, is het doel van de campagneweek 'Klaar voor de basisschool' van de gemeente Utrecht, Cumulus Welzijn, DOENJA Dienstverlening, Portes en KOKO Kinderopvang. Op een Voorschool of in een speelleergroep worden peuters voorbereid op de basisschool. Spelenderwijs is er extra aandacht voor taal, rekenen en sociale vaardigheden. Jeroen Kreijkamp, wethouder Onderwijs geeft maandag 21 maart a.s. het startsein voor de campagneweek 'Klaar voor de basisschool' op de Voorschool Hart van Noord.

"Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om ieder kind de kans geven zijn talenten te ontwikkelen, aldus Kreijkamp. "Door extra aandacht op de voorschool, beginnen kinderen goed voorbereid op de basisschool". In de campagne ligt de nadruk op persoonlijk contact om zo ook ouders te bereiken die via reguliere kanalen lastig te informeren zijn. Ouders en leidsters zetten hun persoonlijke contacten in de buurt in om peuters te werven. In de stad hangen de ouders posters voor hun raam en kunnen flyers uitdelen die de peuters van de Voorschool in een rugzakje hebben meegekregen. Buurtinstellingen en basisscholen doen ook mee. Buurtwinkeliers wordt gevraagd om hun klanten met peuters attent te maken op de Voorschool. Tijdens de campagneweek benaderen ouders en leidsters bij de winkelcentra Kanaleneiland en Overvecht bezoekers met peuters. Verder houden alle voorscholen van Cumulus Welzijn op donderdag 24 maart open dag. En is er in de consultatiebureaus van Overvecht een fototentoonstelling te zien over de Voorschool. Aanvullend wordt in maart en april via advertenties op bussen en lantaarnpaalborden meer bekendheid gegeven aan de Voorschool.

Goed voorbereid naar de basisschool
Kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar kunnen naar de Voorschool. Het consultatiebureau geeft aan of een kind daarvoor in aanmerking komt. In samenwerking met de organisaties voor peuters regelt het consultatiebureau de plaatsing. De peuters komen vier dagdelen per week naar de peutergroep. Op elke groep is meer begeleiding dan gewoonlijk en de leidsters zijn hiervoor speciaal opgeleid. De peuters krijgen veel taalspelletjes. Door deze extra aandacht zijn de peuters goed voorbereid op de basisschool als zij vier jaar zijn. Er zijn op het moment 90 Voorscholen en speelleergroepen in Utrecht. Dit jaar zijn er zeven kinderdagverblijven die ook Voorschooleducatie aanbieden in Overvecht, Kanaleneiland, Hoograven en Vleuten-De Meern. Dit voorjaar breidt KOKO Kinderopvang in Vleuten-De Meern het aantal speelleergroepen flink uit van 16 naar 28 groepen.