Evangelische Omroep

Nr. 066

Hilversum, donderdag 18 maart 2011

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 12

De Verandering maandag 21 maart, 18.25 uur, Nederland 2 Als kind speelt Marije al in Theater Carré een rol in 'Les Miserables'. Ze heeft maar één droom: spelen op het grote toneel en laten zien wat ze kan. Maar door een feestje neemt haar carrière een andere wending. Dat het leven daarna niet alleen over rozen gaat, merkt ze als ze een heftige burn-out krijgt. Zo heftig, dat ze niet meer kan lopen. Wat dit met haar doet, vertelt ze vanavond aan Mirjam in 'De Verandering'.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Melk en Honing, maandag 21 maart, 19.25 uur, Nederland 2

TV-magazine over duurzaam genieten van al het moois dat de schepping te bieden heeft. Meesterkok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en presentatrice Marion Lutke test de levenstijl van Bekende Nederlanders op duurzaamheid.

Tevens is er iedere week een reportage over mensen die het roer hebben omgegooid en hun bestaan op een gezonde manier hebben ingericht. Verder tips om zuiniger en rijker te leven.

Jong, dinsdag 22 maart, 21.15 uur, Nederland 3
Ik ben een zwerfjongere
Willem is een van de zeker 6.000 zwerfjongeren in Nederland. Iedere dag opnieuw moet hij op zoek naar een slaapplek. Famke zwierf acht jaar lang op straat en helpt nu zwerfjongeren. In Jong vertellen ze presentator Klaas van Kruistum over hun heftige leven.

Sinds twee jaar is Willem (21) dakloos. De ene keer slaapt hij bij familie, dan weer bij een vriend. Overdag hangt hij rond op straat in Amsterdam. Klaas loopt een dag met hem mee. Willem vertelt Klaas hoe hij soms aan geld komt: door toeristen die drugs willen met het verkopen van zakjes zout op te lichten. Samen met de hulpverlening probeert Willem te werken aan een betere toekomst. Dat het niet gemakkelijk is om zijn leven te veranderen, verdringt hij liever: "Als ik niet relativeer, dan zou ik zo wanhopig zijn dat ik allang uit het raam was gesprongen."

Famke (26) kwam op haar vijftiende door een slechte thuissituatie op straat terecht. Ze zwierf acht jaar lang kris kras door Nederland en sliep op de meest uiteenlopende plaatsen. Famke neemt Klaas mee naar het park waar zij regelmatig de nacht doorbracht op een ondergrond van plastic tasjes. Sinds een paar jaar heeft Famke een eigen dak boven haar hoofd: "Schonen kleren, douchen, eten, slapen: dat is je basis. Daar ren je elke dag weer keihard achteraan..." Nu zet Famke zich in voor jongeren die op dit moment zwerven en wil zij voor hen een inspiratiebron zijn. "Soms is het maar een heel klein beetje hulp wat je nodig hebt." Presentatie: Klaas van Kruistum

XMIX, woensdag 23 maart, 14.05 uur, Nederland 3
Het ontvoerde dochtertje van de jonkheer
Het dochtertje van de jonkheer is ontvoerd. En dat op haar verjaardag! De cadeaus en het papier liggen nog op de grond, maar de dochter is spoorloos. Waar is zij gebleven en wat is er mis met al die cadeaus?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Hoe is het toch met...?, donderdag 24 maart, 22.25 uur, Nederland 1 In het nieuwe EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 25 maart, 15.10 uur, Nederland 3 Dop treedt op
Elly houdt van muziek maken. Dop en Kurk ook. Maar als ze een gitaar vinden kunnen ze er niet zo veel mee. Elly wel, ze laat Dop en Kurk een riedeltje horen. Dat wil Kurk ook, hij gaat oefenen. Nou, dat klinkt al goed! Dop zingt mee. Prachtig! Dan komt er een meneer aangerend. Hij trekt Dop mee. Hij praat een beetje vreemd en noemt hem 'Don Juan di Gitaro'. Wat zegt hij allemaal? Wat bedoelt hij nou? Wil hij echt dat Dop gaat optreden met de gitaar? Maar Dop kan helemaal geen gitaar spelen. Kan Kurk hem misschien helpen?

Rail Away, zaterdag 26 maart, 17.55 uur, Nederland 2 Ierland/Dublin-Portadown
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een treinreis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Iedere dag verbinden zeven internationale treinen de twee landen van Ierland. We reizen mee vanaf Dublin langs de oostkust naar Portadown in het ierse deel van het Verenigd Koninkrijk langs natuur, zee en oude steden van The Emerald Isle, het groene eiland.

Nederland Zingt, zaterdag 26 maart, 18.20 uur, Nederland 2 Nederland Zingt met de koren van Jaap Kramer zoals mannenkoor Soli Deo Gloria uit Urk, Gospelkoor Tin Speranza en de gemengde koren Zon en Zegen en Gereformeerd Kerkkoor Urk en solist Martin Brand vanuit de Grote kerk in Vollenhove. Jaap Kramer ziet zijn talent als een gave van God en een geweldige manier om Hem en mensen te dienen. Geboren en getogen op Urk. Vanaf zijn twaalfde begeleidde hij al gemeentezang op orgel. Meer en meer ontwikkelde hij zich als dirigent, begeleider en componist. Sommige mensen praten makkelijk over hun geloofsleven. De taal van Jaap is de muziek, een instrument in Zijn hand.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 27 maart, 9.00 uur, Nederland 1 U zult vanaf vandaag enige tijd enkele gastpresentatoren aan het werk zien in Nederland Zingt op Zondag. Vandaag ontmoet ds. Wigle Tamboer dirigent, arrangeur en musicus André Bijleveld. Een van de koren die André dirigeert is 'Gospel Boulevard'. Zij zullen dit jaar optreden tijdens de Nederland Zingt-dag. André, 'Tukker' in hart en nieren, heeft een grote passie voor muziek en voor God. 'Als ik in mijn eentje aan het spelen ben, komen er vaak tranen. De Godsbewijzen vliegen me dan om de oren!' André is een harde werker, met een enorme staat van dienst. Dit brak hem ook wel eens op, want tot twee maal toe werd André overspannen doordat hij teveel hooi op zijn vork nam. Maar inmiddels heeft hij lessen getrokken uit het verleden. Van zijn ouders leerde hij wat vertrouwen op God echt inhoudt. Mede doordat hij in zijn hele jeugd beleefde dat God in dingen voorzag, heeft André heeft besloten -als een wilsdaad- God en de kerk trouw te blijven. Hoewel op een gegeven moment veel van zijn vrienden de kerk vaarwel zeiden, geeft André aan: 'Ik wil gewoon niet overal aan twijfelen in mijn bestaan. Dat kost me teveel energie. Het geloof geeft een extra dimensie aan mijn bestaan nu. Ook al zou later blijken dat het allemaal niet waar is, dan nog zou ik mijn leven niet anders willen leiden.'

Verborgen Verhalen, zondag 27 maart, 14.45 uur, Nederland 3

De hemel
'Een driedubbel verbond krijg je heel moeilijk stuk.' Prediker 4:12 De moeder van Mike is verslaafd aan drugs. Het is een puinzooi in huis, zijn moeder ligt te trippen op de bank en het zusje van Mike ligt huilend in bed omdat ze nog niks gegeten heeft. Dan staat er een vrouw van Pleegzorg op de stoep. Mike weet haar met een smoes weg te werken. Hoe lang zal Mike dat nog volhouden? Straks staat de politie nog voor de deur om Mike en zijn zusje uit elkaar te halen, dat mag niet gebeuren...... Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep