Ingezonden persbericht


Persbericht


1 maart 2011

TLN, EVO en VNO-NCW West: Megaproject biedt kansen voor de metropoolregio Amsterdam Ondertekening Tracébesluit Schiphol - Amsterdam - Almere grote stap vooruit

Minister Schultz van Haegen, van Infrastructuur en Milieu, heeft vandaag het tracébesluit 'Weguitbreiding Schiphol - Amsterdam - Almere getekend'. Transport en Logistiek Nederland (TLN), verladersorganisatie EVO en VNO-NCW West juichen de ondertekening toe. Met de investering is een bedrag van 4.4 miljard euro gemoeid. Hiermee worden straks een groot aantal infrastructurele knelpunten in de metropoolregio Amsterdam opgelost én wordt ruimte gecreëerd voor de toekomstige uitbreiding van Almere.

Schiphol-Amsterdam-Almere
De bereikbaarheid over de weg op de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere staat ernstig onder druk. Berekend is dat het bedrijfsleven jaarlijks circa 38 miljoen euro aan directe schade leidt als gevolg van de files op dit traject. Komende jaren zal de mobiliteit in de regio Amsterdam enorm groeien als gevolg van de verwachte economische groei en de uitbreiding van Almere. Komende jaren zullen in Almere ca. 60.000 nieuwe woningen worden gebouwd en 100.000 nieuwe banen worden geschapen. Om de ontwikkeling van deze regio optimaal te ondersteunen is een goede bereikbaarheid essentieel. TLN, EVO en VNO-NCW West pleiten er daarom voor dat uitvoering van het project zo snel mogelijk wordt gestart.

Tracébesluit
Het tracébesluit voorziet in de aanpak van een groot aantal knelpunten. De 63 kilometer autosnelweg op de A9, de A10, de A1 en de A6 tussen Schiphol, Amsterdam en Almere, wordt over het volledige traject verbreed met extra rijstroken. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan een goede inpassing. Dit bevordert de leefbaarheid van de regio en wordt eventuele overlast tot een minimum beperkt. Tevens staat de bouw van twee tunnels, een eco-aquaduct en de aanpassing van circa honderd bruggen en viaducten, inclusief de Hollandse brug, in de planning. Reeds in eerdere stadia hebben TLN,EVO en VNO-NCW West de urgentie van capaciteitsuitbreiding op de corridor Schiphol - Amsterdam - Almere benadrukt. De internationale concurrentiepositie van de metropoolregio Amsterdam staat op mondiale schaal en ten opzichte van de Europese groeiregio's sterk onder druk. In de Metropoolregio Amsterdam liggen grote kansen voor economische groei door verdere ontwikkeling van Schiphol, de Amsterdamse haven, de groei van Almere, de expansie van Greenport Aalsmeer en de ontwikkeling van de Zuidas.

Eind 2011 start de realisatie en wordt als eerste de A10-Oost en de A1 tussen de knooppunten Diemen en Watersgraafsmeer aangepakt. Het gehele project is gereed in 2020.



Ingezonden persbericht