Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200700622/1/H3-A
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek Betfair om kansspelvergunningen) Uitspraak over de weigering door de minister van Justitie om de vennootschap naar Engels recht 'The Sporting Exchange Ltd.' (Betfair) vergunningen op grond van de Wet op de kansspelen te verlenen. Betfair is bemiddelaar bij kansspelen op het gebied van onder meer sportevenementen en harddraverijen. Het bedrijf is in het Verenigd Koninkrijk gevestigd en is actief in meerdere Europese landen. Het bedrijf is telefonisch en via internet al bereikbaar voor inwoners van Nederland, maar wil onder meer ook sportprijsvragen en een totalisator organiseren in Nederland. Vergunningen hiervoor zijn door de minister echter geweigerd, onder meer vanwege het in Nederland gesloten stelsel voor aanbieders van kansspelen. Dit betekent dat de vergunningen voor het organiseren van sportprijsvragen en voor het organiseren van een totalisator op de uitslag van harddraverijen en paardenrennen slechts aan één bedrijf kunnen worden verleend. Dit zogenoemde éénvergunningstelsel beschermt volgens de minister de consument en gaat illegaliteit, criminaliteit en gokverslaving tegen. Omdat de minister al vergunningen aan De Lotto en Scientific Game Racing (SGR) had verleend, heeft hij de aanvragen van Betfair geweigerd. Betfair is het niet eens met de weigeringen. Volgens de Britse kansspelaanbieder was de beslissing van de minister om haar geen vergunningen te verlenen in strijd met het vrij verkeer van diensten in het EG-verdrag. Dat geldt ook voor de beslissingen om de vergunningen van De Lotto en SGR te verlenen. De rechtbank in Den Haag heeft het beroep van Betfair tegen de weigeringen ongegrond verklaard. Hiertegen is het bedrijf in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Betfair is ook in hoger beroep gekomen tegen de kansspelvergunningen die de minister aan De Lotto en SGR heeft verleend. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in deze zaak op 14 mei 2008 zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Het persbericht dat de Raad van State destijds uitbracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze site. Het Hof in Luxemburg heeft op 3 juni 2010 geantwoord op deze vragen, waarna de Raad van State de behandeling van het hoger beroep van Betfair heeft voortgezet. Op 13 december 2010 heeft nog een laatste zitting plaatsgevonden.
2. 200903656/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Oosttangent tussen Rustenburgerweg en Beukenlaan' van de gemeente Heerhugowaard) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Heerhugowaard van het bestemmingsplan 'Oosttangent tussen Rustenburgerweg en Beukenlaan'. De gemeente wil de leefbaarheid in het centrum verbeteren door het autoverkeer zo veel mogelijk langs de randen van Heerhugowaard af te wikkelen. Verder is de weg nodig voor de nieuwe woonwijk De Draai. De bestaande Oosttangent zal daarom over een lengte van 1,3 kilometer worden doorgetrokken, zodat een volwaardige oostelijke verbinding ontstaat. Vanuit het noorden verbindt de nieuwe weg de Beukenlaan, de Zuidtangent, de Rustenburgerweg en de Oosttangent. Een aantal inwoners is het niet eens met de komst van de nieuwe weg. Zij vinden dat de weg de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur aantast en dat had moeten worden gekeken naar een alternatief tracé voor de weg. Ook had de gemeente meer onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de weg voor de vleermuizen in het gebied, aldus de inwoners. Verder zou de verkeersintensiteit op de Oosttangent niet goed berekend zijn. Hierdoor is het volgens de inwoners maar de vraag of aan de normen voor geluid en fijn stof kan worden voldaan. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200903280/1 die de Raad van State eveneens op 23 maart 2011 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de vaststelling van hogere geluidswaarden voor de weg. De hogere waarden gelden voor een aantal woningen in de buurt van de nieuw aan te leggen Oosttangent. De hogere waarden zijn nodig vanwege de geluidsoverlast van de nieuwe weg. De Raad van State heeft beide zaken op 25 januari jl. op zitting behandeld.
3. 200906017/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bosgebied west, reparatieherziening Golfbaan' van gemeente Son en Breugel) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om het bestemmingsplan 'Bosgebied west, reparatieherziening Golfbaan' van de gemeente Son en Breugel grotendeels goed te keuren. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een 9-holes golfbaan, een driving-range, een putting green en een clubhuis. Het gebied waar de golfbaan moet komen, ligt ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten westen van de A50. In een uitspraak van november 2008 heeft de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200604926/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen en besloten het deel dat betrekking heeft op het clubhuis niet goed te keuren. Tegen het besluit van het provinciebestuur zijn de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en een inwoner uit Son en Breugel in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de provincie geen goedkeuring had mogen verlenen aan de rest van het bestemmingsplan, omdat niet aan de luchtkwaliteitseisen kan worden voldaan vanwege de ligging van de golfbaan in de buurt van de A50. Verder hebben zij hun bedenkingen bij de rekenmethode en de verkeersgegevens die zijn gebruikt bij het luchtkwaliteitsonderzoek. Ook vrezen zij geurhinder op de golfbaan en bij het clubhuis als gevolg van het destructiebedrijf Rendac B.V. Ten slotte zou de golfbaan de natuurwaarden van het gebied aantasten. De Raad van State heeft de zaak op 28 februari jl. op zitting behandeld.
4. 200910313/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor entreegebouwen bij Plan van Gool in Amsterdam) Uitspraak over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Noord heeft verleend voor het bouwen van dertien entreegebouwen bij de hoofdtrappenhuizen van het Plan Van Gool. Het Plan Van Gool is een woningbouwproject van architect Van Gool dat eind jaren zestig in Amsterdam-Noord is gerealiseerd. Het bevat ruim elfhonderd woningen in totaal elf woonblokken van vijf woonlagen. Op de derde verdieping van de woonblokken liggen woonstraten die onderling met elkaar zijn verbonden door verbindingsbruggen. Het bouwplan maakt het ook mogelijk de trappenhuizen te vernieuwen, de aluminium puien te vervangen en de galerijen en arcades te moderniseren. Ook worden de houten gevelkozijnen en de technische installaties vervangen van het wooncomplex aan Het Hoogt, Het Laagt, Bovenover en Benedenlangs. Een bewoner, de Stichting Monumenten Amsterdam-Noord en Vereniging het Cuypersgenootschap zijn het niet eens met de entreegebouwen. Zij vinden die entreegebouwen ontsierend en te groot. Ook zou de bouw van de gebouwen niet voldoen aan de welstandseisen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een tussenuitspraak van 10 november 2010 geoordeeld dat het dagelijks bestuur beter moest motiveren of het bouwplan in overeenstemming is met het beleid van het stadsdeel. In december 2010 heeft het dagelijks bestuur gemotiveerd waarom het bij zijn besluit blijft. De Raad van State zal nu een einduitspraak doen in deze kwestie.
5. 201000557/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Noordwesttangent, gedeelte Dalem-Zuid-Vossenberg-West' van de gemeente Tilburg) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Tilburg van het bestemmingsplan 'Noordwesttangent, gedeelte Dalem-Zuid-Vossenberg-West'. De gemeente Tilburg is al enkele jaren bezig om een vijftien kilometer lange tweebaansweg aan te leggen tussen de A58 bij Gilze en de N261 bij de aansluiting Tilburg Noord. Samen met de A58 en de Burgemeester Bechtweg (de Noordoosttangent) maakt de Noordwesttangent de rondweg rondom Tilburg compleet. Van de Noordwesttangent is het deel vanaf de A58 tot Dalem Zuid al aangelegd en in gebruik genomen. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van het deel tussen Dalem-Zuid en Vossenberg-West. De weg loopt gedeeltelijk door de zogenoemde Groene Hoofdstructuur. Twee inwoners uit Tilburg zijn het daar niet mee eens. Volgens hen is het plan in strijd met rijks- en provinciaal beleid, omdat er geen noodzaak is om voor de weg waardevol natuurgebied op te offeren. Ook kunnen zij zich niet vinden in de wijze waarop de gemeente de aantasting van de natuurwaarden wil compenseren. Zo zou er te weinig natuur worden aangelegd en zou het gebied Lange Rekken niet geschikt zijn voor natuurcompensatie. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200909290/1 die de Raad van State eveneens op 23 maart 2011 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan 'Noordoosttangent 2009 I en II' van de gemeente Tilburg. Dit plan maakt het mogelijk de bestaande Noordoosttangent tussen de A65 en de Nederlandweg, en vanaf de Baggerweg tot aan de Stokhasseltlaan te verbreden. De Raad van State heeft beide zaken op 31 januari jl. op zitting behandeld.
6. 201003376/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Woonzorgcentrum Hoge Veld' van de gemeente Aalten) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Aalten van het bestemmingsplan 'Woonzorgcentrum Hoge Veld'. Het plan heeft betrekking op een nieuw woonzorgcentrum op een perceel tussen de Frankenstraat en het Hoge Veld in Aalten. De Stichting Natuur en Milieu en een aantal omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat het woonzorgcentrum gebouwd mag worden op een speelveld, omdat dit het enige speelveld voor jongeren in de buurt is. Het speelveld wordt ook gebruikt door leerlingen van een basisschool. Verder zou het centrum niet passen in de omgeving, omdat het gebouw uit meer bouwlagen mag bestaan dan de omliggende bebouwing. Ook had het gemeentebestuur eerst moeten overleggen met bewoners en de school over de nieuwbouwplannen, aldus de stichting en de omwonenden. De omwonenden vrezen ten slotte schaduwwerking en aantasting van hun privacy. De Raad van State heeft de zaak op 24 februari jl. op zitting behandeld.
7. 201004723/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Woonwagenlocaties 2009' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Woonwagenlocaties 2009'. Het plan regelt het gebruik van ruim 220 woonwagens verdeeld over tien locaties in Den Haag. Het gaat om woonwagens aan de Energiestraat, de Erasmusweg, de Guntersteinweg, de Jan Hanlostraat, de Henricuskade, Isabellaland, de Tom Mandersstraat, de Bob Oosthoeklaan, het Schapenatjesduin en de Viaductweg. Voor de Haagse woonwagenlocaties was al eerder een bestemmingsplan vastgesteld, maar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daar in oktober 2008 goedkeuring aan onthouden. Die uitspraak met zaaknummer 200701722/1 is te vinden op de site. In het nieuwe plan is niet de voormalige woonwagenlocatie aan de Escamplaan opgenomen. Hiervoor heeft de gemeente een ander bestemmingsplan vastgesteld. Twee inwoners van Den Haag zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén van hen heeft een standplaats aan het Isabellaland. Zij is het niet eens met de bouwmogelijkheden die het plan biedt. Zij vindt dat het plan meer rekening had moeten houden met de specifieke situatie van haar woonwagen. De andere bewoner heeft een woonwagen aan de Guntersteinweg. Volgens hem houdt het plan geen rekening met de afwijkende maat van zijn woonwagen. De Raad van State heeft de zaak op 24 januari jl. op zitting behandeld.
8. 201006814/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Uitbreiding terras bij restaurant op Mariaplaats in Utrecht) Uitspraak over de exploitatievergunning die de burgemeester van Utrecht heeft verleend aan Amazing Bread Company voor een restaurant met een terras aan de Mariaplaats in Utrecht. De buurman van het restaurant was eerder tegen de vergunning in beroep gekomen bij de rechtbank in Utrecht. Volgens hem staat het nieuwe gemeentelijke beleid geen nieuwe terrassen meer toe en is de burgemeester onterecht van die regel afgeweken. De rechtbank stelde de buurman in juni 2010 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de burgemeester niet duidelijk gemaakt waarom hij in dit geval is uitgegaan van het oude, gunstiger terrassenbeleid, en niet van het nieuwe, ongunstiger beleid. Amazing Bread Company laat het er niet bij zitten en is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 17 februari jl. op zitting behandeld.
9. 201007654/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen te treffen tegen veevoederfabriek in Voorthuizen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Barneveld om maatregelen te treffen tegen een veevoederfabriek aan de Molenweg in Voorthuizen. Een omwonende had om deze maatregelen verzocht. Hij ondervindt onder meer geluids- en geuroverlast. Volgens het gemeentebestuur is niet zinvol om handhavend op te treden omdat de voorschriften waaraan de fabriek moet voldoen niet concreet zijn en verouderd zijn. Daarom wil het gemeentebestuur eerst een nieuwe milieuvergunning verlenen aan de fabriek. De omwonende is het er niet mee eens dat het gemeentebestuur niets wil doen. Hij vindt dat het gemeentebestuur in ieder geval had moeten onderzoeken of de fabriek de regels overtreedt. Daarom is hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 11 februari jl. op zitting behandeld.
10. 201008589/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 23 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering door gemeentebestuur van Deventer om maatregelen te treffen tegen carillon in Bathmen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer om maatregelen te nemen tegen het carillon in Bathmen. Volgens een echtpaar dat in de Dorpsstraat woont had het gemeentebestuur op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening maatregelen moeten treffen tegen de geluidsoverlast van het carillon. Volgens het gemeentebestuur is dat niet mogelijk omdat de APV niet van toepassing zou zijn op de muziek van het carillon. Ook zou het carillon geen andere normen overtreden. Het echtpaar bestrijdt dat en is tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 14 februari jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat