Ingezonden persbericht


Persbericht:

Amsterdam, 21 maart 2011

Twee dagen lang dreigementen en intimidatie tegen Damas de Blanco


* Nog twee leden van de Groep van 75 in gevangenschap

Ruim honderd voornamelijk jonge betogers, gemobiliseerd door de Cubaanse autoriteiten, hebben zaterdag voor de tweede achtereenvolgende dag leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco belaagd en uitgescholden. De Damas de Blanco - familieleden van politieke gevangenen - herdachten de aanhouding van 75 dissidenten in 2003. De politie had enkele straten in Havana afgezet en controleerde de identiteit van ieder die de woning van Laura Pollán, woordvoerder van de Damas, wilde bezoeken. Vorig jaar maart deden zich soortgelijke gewelddadigheden voor, die leidden tot een protest van kardinaal Ortega. President Raúl Castro en de kardinaal ontmoetten elkaar vervolgens en spraken over de vrijlating van politieke gevangenen van de Groep van 75. Op dit momenten zitten nog twee van hen gevangen.

De demonstranten riepen o.a. Pin-pon fuera, abajo la gusanera' ('Rot toch op, weg met de wormen')' en 'Es la hora de gritar revolución'/ Het is het moment om Revolutie te schreeuwen.' Met behulp van een luidspreker werden liederen gezongen ten gunste van de Cubaanse regering en werd een 10 meter grote vlag ontvouwd. Politieagenten zorgden ervoor dat het verkeer in omliggende straten in de wijk Havana Centrum (waar Laura Pollán) woont, werd omgeleid en eiste van elke voorbijganger identiteitspapieren. Pollán wijst erop dat de zogeheten acto de repudio* van vrijdag 11 uur duurde. Die dag verhinderden demonstranten dat de vrouwen het huis zouden verlaten en een vreedzame tocht hielden. Zeventien vrouwen werden vrijdag door de politie tegengehouden en overal in het land werd vrouwen huisarrest opgelegd.

Nog twee gevangenen Groep van 75
De Damas de Blanco herdachten de arrestatie in 2003 van 75 opposanten van het Castro-regime, die een maand later tot hoge gevangenisstraffen werden veroordeeld. Zowel in Cuba als wereldwijd is sinds maart 2003 actie gevoerd voor de vrijlating van de zogeheten Groep van 75. Van de 75 veroordeelden werden er tussen 2004 en 2009 23 om gezondheidsredenen vrijgelaten. De overblijvende 52 critici werden vrijgelaten nadat vorig jaar juli gesprekken begonnen tussen president Raúl Castro en kardinaal Jaime Ortega. Van de 52 werden er 41 personen naar Spanje verbannen. 11 dissidenten weigerden vrijlating omdat zij hun geboorteland niet wilden verlaten. Op dit moment zijn 9 van hen voorwaardelijk vrijgelaten en wonen op het eiland. José Daniel Ferrer en Félix Navarro zijn nog de enige twee leden van de Groep van 75, die in de gevangenis zitten. Zij willen binnen Cuba hun activiteiten in de mensenrechtenbeweging voortzetten. Tijdens de acties vrijdag jongstleden waren vijf ex-politieke gevangenen bij de Damas de Blanco aanwezig. Onder hen bevond zich de winnnaar van de Sacharovprijs Guillermo Fariñas.

Bronnen: Reuters, AFP, Glasnost in Cuba en Diario de Cuba

Links

* Journaalfragment (2 minuut 28 seconden) met gesprekken met Laura Pollán, Fariñas en de vrijgelaten dissident Angel Moya.
* Dossier van Cubaencuentro (Spaanstalig) over de Zwarte Lente, 2003-2011

NB:

* De cartoonist Guama publiceerde een foto (zie boven) van de deelnemers aan de 'acto de repudio', die hij 'de klootzakken van het opportunisme' noemt.


* 'Actos de repudios' worden in Cuba uitgevoerd door gewelddadige groepen tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de omgeving waar ze wonen. Deze knokploegen worden door overheidsinstanties, partijorganisaties en wijkcomité's georganiseerd. Hun activiteiten worden gepresenteerd als uitingen van 'spontane woede-uitbarstingen' van het volk tegen de zogeheten 'gusanos' of wormen, de verzamelnaam van elke tegenstander, die verdacht wordt van samenwerking met het 'Imperium van de Verenigde Staten'.




Ingezonden persbericht