Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 21-03-2011

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 21 maart

VVD: MELDPLICHT VOOR COLLEGA'S VAN PRUTSENDE ARTSEN

Er moet een meldplicht komen voor artsen die zien dat hun collega's structureel fouten maken of verslavingsproblemen hebben. Dat heeft Helma Lodders, Tweede Kamerlid voor de VVD, gezegd in de uitzending van RADAR van vanavond. In de uitzending stond de artsencode centraal. Deze code houdt in dat doctoren hun collega's in bescherming nemen ten koste van patiënten.

In januari besteedde RADAR aandacht aan een omvangrijke letselschadezaak rondom dokter De Bruin in het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dokter De Bruin voerde jarenlang rugoperaties uit die regelmatig mislukten. Daarbij raakten patiënten blijvend gehandicapt. Uit de uitzending van vanavond blijkt dat collega's hiervan geweten moeten hebben, maar nooit aan de bel hebben getrokken.

De VVD vindt dat zaken zoals getoond in de reportage van RADAR, nooit meer voor mogen komen. Helma Lodders: "We willen een meldplicht opnemen in de wet zowel voor collega artsen als andere hulpverleners"

Omdat minister Edith Schippers al een wetsvoorstel heeft ingediend voor meer transparantie in de zorg kan deze meldplicht snel realiteit worden. In het wetsvoorstel is ook meegenomen dat veroordelingen door het tuchtcollege openbaar gemaakt worden in het BIG register.

Mevrouw Lodders benadrukte dat de gedragsregels die momenteel gelden niet voldoende werken. Zij pleit daarom voor een wettelijke meldingsplicht.

De SP-fractie heeft aangegeven het voorstel voor de meldplicht te ondersteunen.