Technische Universiteit Delft

Afscheidsrede: Bouwkunde

door M&C

Afscheidsrede van Prof.ir. H. Beunderman

25 maart 2011 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.ir. H. Beunderman | faculteit Bk

De Publieke Zaak

Schering en inslag: in de afscheidsrede wordt het concept van âLife Long Learningâ verweven met een sterke betrokkenheid bij âDe Publieke Zaakâ.
Het is een essentiële opgave van de Universiteit om talenten op academisch-wetenschappelijk niveau een set competenties te laten ontwikkelen, die een krachtige basis geven voor een vruchtbare loopbaan.
Als vertrekpunt zijn deze competenties verbonden met een discipline, met een verkeerd woord: âeen vakâ. Maar uitgeleerd ben je niet zomaar, en vaak blijkt een loopbaan onverwachte wendingen te nemen.

Het publieke domein is wel bijzonder tastbaar in de disciplines die zich bezighouden met de kwaliteit van onze fysieke leefomgeving: de Bouwkunde, of ook âArchitecture, Urbanism and Building Sciencesâ. Geen interventie onttrekt zich aan een publieke waarneming. Een duurzame benadering vanuit een lange termijn perspectief wordt daarom verlangd: op alle schaalniveaus en fasen van de levenscyclus van de gebouwde omgeving. Dit is een verantwoordelijkheid van onze discipline die veel verder reikt dan het realiseren van een singulier ontwerp.

De publieke zaak is echter net zo manifest in de opdracht, positie en besturing van de universitaire organisatie. Van alle organisatievormen is de âacademiaâ wel een zeer bijzondere, die goed koesteren waard is. In onze TU Delft hebben wij vele talentvolle academische professionals aan boord; maar overigens staan nog meer stuurlui van andere professies aan wal.
Koersen in en om dit publieke glazen huis vraagt ultieme schipperskunst!