Rijksvoorlichtingsdienst

Volkelse F-16's paraat ter bescherming Nederlandse luchtruim

Vliegbasis Volkel neemt vanaf vrijdag 25 maart tot vrijdag 5 augustus 2011 de Quick Reaction Alert (QRA)-taak over van vliegbasis Leeuwarden. De QRA is een belangrijke taak die de Koninklijke Luchtmacht uitvoert in het kader van de nationale veiligheid.

Twee F-16 jachtvliegtuigen staan 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat om het Nederlandse luchtruim te beschermen. Binnen enkele minuten kunnen deze F-16's opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. De QRA-taak met de F-16´s wordt in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16's van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. De QRA taak wordt beurtelings door de beide F-16 vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht, Volkel en Leeuwarden, vervuld.

Op 20 januari en 2 maart voerden twee F-16´s de QRA-taak uit bij de onderschepping van 2 Russische T-95 Bear bommenwerpers. De bommenwerpers vlogen het Nederlandse luchtruim binnen zonder hun identiteit bekend te maken, waarop de twee gereedstaande F-16's van vliegbasis Leeuwarden opstegen.

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.

Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.