Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Knapen opent wereldpremière The Mobile Cinema op Movies that Matter Festival

Op vrijdag 25 maart om 20.30 uur opent staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen de wereldpremière van The Mobile Cinema. Deze documentaire is te zien in een speciale openluchtvertoningen tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag dat 24 maart van start gaat.

In The Mobile Cinema laten regisseurs Ilse en Femke van Velzen zien hoe hun mobiele cinemateam door onherbergzaam gebied in Congo langs kleine dorpjes rijdt om hun veelvuldig bekroonde film Fighting the Silence te vertonen. Hun doel: de kijk op verkrachtingen veranderen. Fighting the Silence laat de dagelijkse strijd zien van slachtoffers van verkrachtingen tegen stigma's en taboes. Ilse en Femke van Velzen werden eerder bekroond met een Gouden Kalf voor de film Weapon of War. Tijdens de vertoning wordt tevens de Mobile Cinema Foundation gelanceerd. Een stichting die naast de Mobile Cinema in Congo ook soortgelijke projecten in andere landen opzet.

Staatssecretaris Knapen bezocht in februari het oosten van Congo en sprak ter plaatse met de regisseurs. Hij is onder de indruk van hun werk en de wijze waarop met film het seksueel geweld in Congo bespreekbaar wordt gemaakt. Het kabinet hecht zeer aan verbetering van de positie van meisjes en vrouwen; dit project sluit daar goed op aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken levert een financiële bijdrage aan het Mobile Cinema project.

De première van The Mobile Cinema begint om 20.30 uur op het plein voor het Theater aan 't Spui en is vrij toegankelijk. Na afloop van de vertoning gaat staatssecretaris Knapen in gesprek met regisseurs Ilse en Femke van Velzen en Kamerleden Kathleen Ferrier (CDA) en Wassila Hachchi (D66). Naast de première is de film nog te zien op zaterdag 26 maart om 20.30 uur. Op zondag 27 maart is er een Mobile Cinema Round Table gesprek voor filmmakers die zelf met hun film willen reizen.

Het Movies that Matter Festival presenteert jaarlijks zo'n zeventig human rights speelfilms en documentaires uit de hele wereld. Veel films zijn voor het eerst, en ook alleen op dit festival in Nederland te zien. Bij de meeste filmvertoningen wordt een inleiding, debat of talkshow georganiseerd. Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 24 tot en met 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

Noot voor redacties (