Gemeente Eemsmond


Koninklijke Onderscheiding voor winkelier Kap uit Oudeschip

Op donderdag 24 maart benoemt burgemeester Marijke van Beek de heer Luitje Kap (90) uit Oudeschip tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kap krijgt zijn onderscheiding omdat hij zich 'geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd' en omdat hij 'een of meer opvallende prestaties heeft geleverd of werkzaamheden heeft verricht, die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben'.

Dorpswinkel
Sinds 1952 is de heer Kap eigenaar van de dorpswinkel in Oudeschip. Zijn winkel is van groot belang voor het dorp Oudeschip, ook omdat er verder geen voorzieningen zijn.
De winkel is zes dagen per week geopend en een begrip in de regio. Niemand komt voor een dichte deur, ook 's avonds en zondags niet. Zo goed als alles is er te koop en als er iets niet is, zorgt de heer Kap ervoor dat het artikel er komt. De heer Kap staat voor de dorpsbewoners klaar met raad en daad en heeft voor iedereen een luisterend oor. In Oudeschip kwam in het verleden armoede voor en hij was altijd bereid om financieel te helpen onder het motto 'we moeten met elkaar leven en zorgen voor elkaar'. In de jaren 70 was de winkel een tijd afgesloten door hevige sneeuwstormen. In die periode bracht hij de boodschappen met een slee bij de klanten thuis. Zijn dienstverlening kent nog steeds geen grenzen, want ondanks zijn hoge leeftijd runt hij de winkel nog steeds.

Vrijwilligerswerk
Naast het runnen van de winkel vond de heer Kap tijd voor de mandolineclub. In de jaren 50 was hij voorzitter. Hij wilde de dorpsbewoners graag in de gelegenheid stellen om mee te spelen en daarom heeft hij veel instrumenten voor andere leden bekostigd. In de jaren 60 zat de heer Kap vier jaar in het bestuur van de hervormde school in Oudeschip. In dezelfde periode was hij diaken in het kerkbestuur van de hervormde gemeente in Oosteinde. Verder was hij in de jaren 60 penningmeester van de speeltuin in Oudeschip. Ook hielp hij mee met activiteiten in het dorp. De heer Kap was tot voor kort zo'n 72 uur per week bezig met zijn winkel. Hij denkt niet aan stoppen, maar moet het door zijn ziekte wel rustiger aan doen.