Rechtbank Arnhem


Onvoorwaardelijke rijontzegging voor grove verkeersfout

Arnhem, 25 maart - Een Roemeense vrachtwagenchauffeur, in dienst van een Nederlands bedrijf, is wegens een grove verkeersfout (artikel 6 Wegenverkeerswet) veroordeeld tot een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van zes maanden. Gelet op het zeer lage inkomen van verdachte, die weer in Roemenie woont en werkt, legt de rechtbank daarnaast een geheel voorwaardelijke geldboete op.

Op 20 juli 2009 heeft verdachte als bestuurder van een vrachtauto op de snelweg A15 in de richting van Tiel gereden. Ter hoogte van de afrit naar de A2 is verdachte de uitvoegstrook richting Utrecht opgereden, waarbij hij harder reed dan is toegestaan. Verdachte is achterop een witte Ford Fiesta gebotst die vanwege een file had moeten afremmen. Door de botsing is de Ford Fiesta doorgeschoven en is een kettingbotsing ontstaan, waarbij in totaal vier voertuigen beschadigd zijn geraakt. Door de bestuurster van de Ford Fiesta is zodanig letsel opgelopen dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van normale bezigheden is ontstaan.

De rechtbank is van oordeel dat verdachte schuldig is aan het door hem veroorzaakte verkeersongeval doordat hij niet heeft gelet op het verkeer voor hem. Verdachte had de filevorming moeten opmerken en mitsdien tijdig moeten remmen. Hij had daartoe voldoende tijd en afstand, ook al was verdachte een kort moment afgeleid door een vrachtwagen op de baan links van hem.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 25 maart 2011 Naar boven