MKB-Nederland



25 maart 2011
Overheid en bedrijfsleven versterken weerbaarheid tegen spionage

Overheid en bedrijfsleven gaan intensief samenwerken om zich beter te wapenen tegen spionage. In de vandaag door MKB-Nederland, VNO-NCW, minister Opstelten (V&J) en minister Donner (BZK) ondertekende intentieverklaring KWAS (kwetsbaarheidanalyse Spionage Nederland) spreken partijen af om het veiligheidsbewustzijn bij kwetsbare bedrijfstakken, zoals de technische sector, te verhogen. Uit onderzoek van het AIVD blijkt dat het bedrijfsleven nu vaak miljarden euro's schade oploopt doordat essentiële informatie uitlekt.

Het gevaar van spionage is groot, maar het bewustzijn hiervan onder het bedrijfsleven is klein. "Bedrijven zijn zich vaak niet bewust dat ook in eigen land `James-Bond-achtige' taferelen kunnen voordoen", aldus VNO-NCW voorzitter Wientjes tijdens een interview op Radio 1. Het gaat bij spionage om het onterecht verkrijgen van belangrijke economische, technische, politieke en ambtelijke informatie die de bedrijfsvoering van een bedrijf of de besluitvorming in Nederland sterk kunnen beïnvloeden. Ook het aantasten van ICT-netwerken vormt een grote bedreiging voor zowel bedrijfsleven als overheid.

Om een grotere weerbaarheid tegen deze spionage te bereiken zal de overheid, volgens de afspraken in de intentieverklaring, meer kennis en expertise beschikbaar stellen, terwijl de werkgeversorganisaties zich zullen inzetten voor het implementeren van de Handleiding KWAS binnen haar achterban. Met de handleiding kunnen organisaties bij zich zelf inzichtelijk maken wat hun kernbelangen en kwetsbare plekken zijn. Betere veiligheidsmaatregelen zijn daardoor gemakkelijker te nemen.
*