Gemeente Binnenmaas

Zandbakzand blijkt schoon

25-03-2011

Na de brand bij Chemie Pack in Moerdijk heeft de gemeente Binnenmaas inwoners de gelegenheid geboden zand uit particuliere zandbakken om te ruilen voor schoon zand. Het ingeleverde zand is door de Milieudienst Zuid-Holland Zuid onderzocht op mogelijke verontreinigingen. Uit het onderzoek blijkt dat het zand niet is verontreinigd en dus gewoon kan worden hergebruikt.

Uit voorzorg heeft de gemeente na de brand zelf het zand in de gemeentelijke zandbakken en de zandbakken van alle basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de kern s-Gravendeel en in het gebied ten zuiden van de N217 en ten oosten van de N419 vervangen. Op drie zaterdagen in februari konden inwoners van het betreffende gebied zandbakzand omruilen voor nieuw zand op het vrachtwagenparkeerterrein in s-Gravendeel. Binnenmaas heeft het ingeleverde zand laten onderzoeken door de Milieudienst Zuid-Holland Zuid. Doel was om er achter te komen of het zand als gevolg van de brand verontreinigd was geraakt. Uit de keuring blijkt dat er geen verontreinigingen in het zand zijn aangetroffen.

Download hier de definitieve rapportage van het onderzoek van het zandbakkenzand download en de adviesbrief download . Zie het origineel