Gemeente Tilburg

Persbericht
25 maart 2011

77 procent klanten tevreden over Sociale Zaken

Telefonische bereikbaarheid minder goed beoordeeld

Ruim 77% van de klanten van Sociale Zaken is tevreden over de dienstverlening van de afdeling. En 76% van de klanten is (zeer) tevreden over de casemanager. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit het klanttevredenheidsonderzoek dat eind 2010 is uitgevoerd. Het onderzoek is voor de derde keer uitgevoerd onder klanten met een uitkering. Ruim 1.400 klanten namen deel aan het onderzoek. Het onderzoek wordt om de twee jaar afgenomen.

"We zijn zeer tevreden met deze resultaten", reageert Jan Hamming (Sociale Zaken) op de cijfers. "We werken continue aan het verbeteren van onze klantvriendelijkheid en dienstverlening. Zo maken we sinds begin 2010 geen onderscheid meer tussen klanten die nog wel (snel) aan een baan geholpen kunnen worden en klanten voor wie dat niet geldt. Het is goed om te merken dat onze maatregelen effect hebben."

Brieven

Klanten zijn meer tevreden over de brieven van Sociale Zaken, zowel wat betreft toon als duidelijkheid. En ook over het opnemen van werkafspraken in de werkpolis zijn klanten duidelijk meer tevreden. Opvallend resultaat is dat de beleving van de allochtone klant, in tegenstelling tot voorgaande onderzoeken, niet meer wezenlijk anders is dan die van de autochtone klant. Ervoer de allochtone klant in 2008 nog een tot 21% lagere tevredenheid, in het huidige onderzoek is dit gemiddeld 5%.

Minder tevreden

Klanten zijn minder tevreden over de telefonische bereikbaarheid van casemanagers en de informatieverstrekking. Om de telefonische bereikbaarheid van de casemanager te verbeteren is buiten het telefonisch spreekuur een telefoonring ingericht, waardoor klanten altijd iemand te spreken krijgen.
Om de informatieverstrekking te verbeteren gaat de afdeling in samenwerking met de Klantenraad Werk en Bijstand klantenpanelbijeenkomsten organiseren. Deze bijeenkomsten moeten meer inzicht in de specifieke informatiebehoefte van de klant en hun ervaringen en wensen geven. Tot slot vindt een kwart van de klanten dat ze lang moeten wachten op een beslissing als ze bijzondere bijstand aanvragen.

---