Gemeente Dongen

Rondetafelgesprekken Cammeleur

Publicatiedatum: 24-3-2011

Waar moet de gemeenteraad later dit jaar oog voor hebben als er bij het takendebat beslissingen worden genomen over bezuinigingen voor de komende jaren bij de gemeente Dongen? Die vraag stond zaterdag 19 maart 2011 centraal bij de zogenoemde rondetafelgesprekken die in De Cammeleur werden gehouden op initiatief van het college en de gemeentelijke organisatie.

Aan tafel zaten inwoners, instellingen, organisaties, verenigingen, ondernemers. Zowel vrijwilligers als professionals spraken zich mede namens hun achterban uit over acht onderwerpen: ontwikkeling Kindcentra, Subsidiebeleid (professionals), Subsidiebeleid (verenigingen en vrijwilligersorganisaties), Ondernemend Dongen, Leefbaarheid, Veiligheid, Afvalinzameling, Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Toehoorders, onder wie vele raadsleden, konden alle gesprekken van dichtbij volgen.

Programma
De dag begon s ochtends met een welkomstwoord van burgemeester Simone Dirven van Aalst. Daarna werden tot aan het eind van de middag over drie ronden verdeeld in drie verschillende zalen de ronde tafelgesprekken gehouden onder leiding van een collega. Duur: anderhalf uur. Veel gehoord: Hoe gaan we efficiënter om met minder financiële middelen? Hoe kunnen we beter gebruik maken van elkaars kwaliteiten? En ook: Dongen moet vooral Dongen blijven. Voorzieningen niet afbreken, maar versoberen. We moeten veel samenwerken en veel samen praten.

Vervolg
De rondetafelgesprekken zijn vastgelegd door notulisten. Hieronder kunt u de verslagen van de rondetafelgespekken inzien:

Ondernemend Dongen

Wet maatschappelijke ondersteuning

Subsidiebeleid professionals

Subsidiebeleid vrijwilligers

Ontwikkeling kindcentra

Veiligheid

Wijk- en dorpsraden

Afvalinzameling

Samen met de resultaten van het Inwonerpanel Dongen en het estafettestokje, zijn de uitkomsten van de rondetafelgesprekken bedoeld om het college en de gemeenteraad van Dongen nader te informeren en voor te bereiden op het takendebat, waarin het takenpakket tegen het licht wordt gehouden. De gemeente Dongen staat, net als alle gemeenten in Nederland, voor zware financiële tijden. Bezuinigingen zijn onafwendbaar.

Planning
Van half mei tot eind juni 2011 worden discussieavonden gehouden door de gemeenteraad.
Tijdens deze discussieavonden zal de raad richting gevende uitspraken doen voor het toekomstig beleid van onze gemeente. De laatste stap in het proces is het presenteren van een totaalvisie door het college aan de gemeenteraad. Er worden uitgangspunten geformuleerd voor de begroting van 2012. Deze uitgangspunten worden in september 2011 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Tijdslijn Takendebat (maart-november 2011):

- Tot 10 maart: enquête Inwonerpanel Dongen over het onderwerp Takendebat

- Zaterdag 19 maart: rondetafelgesprekken

- Donderdag 24 maart: presentatie resultaten enquête Inwonerpanel en rondetafelgesprekken

- April-mei: discussieavonden gemeenteraad (openbaar)
- Medio juli: conclusies takendiscussie

- 10 november 2011, behandeling begroting 2012.