Vlaamse Overheid

woonwijk Ten Trappen in Hoeilaart

Betere geluidskwaliteit voor woonwijk Ten Trappen in Hoeilaart

Vlaamse overheid

vrijdag 25 maart 2011

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 1 april met werken langs de A4/E411 in Hoeilaart. Om de geluidskwaliteit in de woonwijk Ten Trappen te verbeteren, komt in de richting van Namen een geluidswerend scherm over een lengte van 780 m. De totale kostprijs van het project bedraagt ongeveer 1 miljoen euro. De werkzaamheden zijn voltooid rond einde juli 2011.

Geluid van een normaal gesprek
Om de woonzone optimaal akoestisch te beschutten, komt er een geluidsscherm tussen de kilometerpalen 8.97 en 9.75. Afhankelijk van de plaats zijn de schermen 4m of 4m50 hoog. Het gaat om aluminium cassettes met daarin isolerende minerale wol. Door de schermen zal het geluidsniveau in Ten Trappen onder de 60 dB-grens komen, wat betekent dat het geluidsniveau als de helft minder zal ervaren worden.

Grensoverschrijdend
Een scherm kan het geluid maar tegenhouden als het voldoende lang is. Op die manier blijft het zogenaamde `omloopgeluid' langs de zijkanten van het geluidsscherm beperkt. Daarom wordt het scherm ook voor een stuk op het grondgebied van Overijse geplaatst.

Beperkte hinder
De werkzaamheden starten op 1 april 2011 en er wordt enkel op weekdagen gewerkt. Tijdens de eerste twee weken is er buiten de spitsuren een rijstrook afgesloten om de hinder voor het verkeer in de richting van Namen te beperken. Daarna zijn de drie versmalde rijstroken continu beschikbaar en geldt er een snelheidsbeperking van 90 km/u.