Gemeente Breda

Aanleg dynamische bussluis Nieuw Wolfslaarlaan/Bavelselaan najaar 2011 In het najaar van 2011 wordt de dynamische bussluis in de Nieuw Wolfslaarlaan/Bavelselaan, ter hoogte van de Bavelse Leij, aangelegd. Door de dynamische bussluis kunnen bussen, hulpdiensten en langzaam verkeer in twee richtingen rijden, terwijl het autoverkeer de wijk Nieuw Wolfslaar alleen kan verlaten.

Inleiding

In de structuurschets Nieuw-Wolfslaar en het stedenbouwkundig plan Nieuw-Wolfslaar is opgenomen dat de afwikkeling van het verkeer van en naar Nieuw-Wolfslaar langs één centrale as, de Thoornseweg, plaatsvindt. Deze richtlijn is overgenomen in het voorontwerp bestemmingsplan Nieuw-Wolfslaar dat in mei 2000 door het College van van burgemeester en wethouders is vastgesteld.

Geschiedenis

In 2004 lag een eerste ontwerp verkeersbesluit voor de aanleg van een bussluis aan de Nieuw-Wolfslaarlaan ter inzage. Na diverse informatie- en inspraakavonden met omwonenden en andere belanghebbenden, is er een definitief verkeersbesluit gemaakt met enkele aanpassingen op basis van opmerkingen tijdens deze avonden. Hierin zijn voldoende calamiteitenroutes en een bussluis in één richting (verbod de wijk in, dus de mogelijkheid de wijk uit blijft behouden) opgenomen. Overigens rijdt de bus conform de dienstregeling ook slechts in één richting, namelijk in oostelijke richting, waarna men via Rijnauwenhof terug richting IJpelaar rijdt.
Van 2008 tot medio 2010 is de juridische bezwaarprocedure doorlopen tot aan de uitspraak van de Raad van State in de zomer van 2010, waarin de bezwaarmakers definitief als `niet-belanghebbenden' werden aangemerkt. Hierdoor waren er geen belemmeringen meer om door te gaan met de aanleg van de bussluis in Nieuw Wolfslaar.

Wat gebeurt er straks

Er komt ter hoogte van de Bavelse Leij een zogenaamde dynamische bussluis. Dit betekent dat bussen, hulpdiensten en (brom)fietsen straks in twee richtingen rijden, maar dat het overige autoverkeer hier de wijk Nieuw Wolfslaar alleen kan verlaten. Er zijn dan twee ontsluitingswegen vanuit Nieuw Wolfslaar, waardoor een gevoel van `opgesloten te zitten' bij eventuele calamiteiten voorkomen wordt. Het project wordt op dit moment voorbereid. Deze zomer ontvangt u een Breda bericht over de planning van de aanleg en uitvoering van de dynamische bussluis.

Voor overige inlichtingen of reacties over de inhoud van dit Breda bericht kunt u contact opnemen met de heer M. Burm van de Gemeente Breda, telefoon (076) 529 36 78 of via e-mail m.burm@breda.nl.

Vragen aan de gemeente?
Attachment Grootte plattegrond_bussluis_nieuw_wolfslaarlaan.pdf 134.02 KB

Voor het openen van sommige bestanden kan extra software nodig zijn, zie hiervoor de uitlegpagina over downloads.