Ministerie van Defensie

DutchAero Services gaat F-16 motoren onderhouden

25 maart 2011, 11.00 uur

Onderhoud aan een F100-motor in de werkplaats van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Met een boroscoop bekijkt een onderhoudsmedewerker de binnenkant van de motor (foto: Ministerie van Defensie). Defensie heeft vandaag een contract getekend met DutchAero Services voor het onderhoud van de motoren van de F-16, de F100-motoren. Deze publiekprivate samenwerking maakt het mogelijk werk van derden aan te trekken. Hierdoor kan het onderhoud efficiënter worden uigevoerd en dalen uiteindelijk de onderhoudskosten per motor.

Het unieke van dit contract is dat Defensie zijn infrastructuur, productiemiddelen, uitrusting en gereedschap aan een private partij beschikbaar stelt voor het uitvoeren van de werkzaamheden. DutchAero Services voert het onderhoud aan de motoren uit en wordt, na een overgangsperiode van maximaal 2 jaar, verantwoordelijk voor de kwaliteit en oplevering van het eindproduct. Het onderhoud gaat plaatsvinden bij het Logistiek Centrum Woensdrecht, een onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO).

Efficiënter en dus goedkoper

De gemiddelde onderhoudskosten per motor zijn de afgelopen jaren toegenomen door het uitfaseren en verkoop van F-16's en het vrijwel gelijk blijven van de vaste kosten. Door de publiekprivate samenwerking kan DutchAero Services ook onderhoudsopdrachten voor F100-motoren van andere partijen aantrekken, waardoor de onderhoudskosten per motor lager zijn.

Andere vliegtuigmotoren

De overeenkomst met DutchAero Services garandeert het onderhoud van de F100-motor zolang Nederland gebruik maakt van de F-16. De looptijd van de overeenkomst is 25 jaar. Als de samenwerking tussen Defensie en DutchAero Services goed verloopt en het de best mogelijke oplossing blijkt te zijn, kan op termijn ook het onderhoud van andere vliegtuigmotoren in de samenwerkingsovereenkomst worden opgenomen.

Ondertekening

DMO-directeur Lex Hendrichs en directeur Ad Verbeek van DutchAero Services ondertekenden het contract. DutchAero Services is een dochteronderneming van het Italiaanse Avio.

Verwijzingen


* Kamerbrief publiekprivate samenwerking motorenonderhoud
* Brief | 7 december 2010 | pdf, 6 pagina's, 68 KB

Zie het origineel