Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegevergadering van 22 maart 2011

Intentieovereenkomst gecoördineerd ouderenwerk
Het college stemt in met de intentieovereenkomst âgecoördineerd ouderenwerkâ.
In de gemeente Hilvarenbeek is een aantal (vrijwilligers)organisaties actief op het gebied van wo-nen, zorg en welzijn voor ouderen. Met deze intentieovereenkomst zetten de organisaties een eerste stap op weg naar meer onderlinge samenwerking. Dat is een belangrijke stap want de organisaties zijn op dit moment onvoldoende op de hoogte van elkaars activiteiten. Hierdoor overlappen som-mige activiteiten elkaar terwijl andere beleidsterreinen minder of onvoldoende aandacht krijgen. De betrokken organisaties zijn: Contour Hilvarenbeek, Juvans, KBO (afdelingen Hilvarenbeek en Diessen) Rode Kruis Hilvarenbeek, Seniorenraad Vitaal Hilvarenbeek (SVH), Steunpunt mantel-zorg, Stichting Welzijn Hilvarenbeek, Thebe/de Clossenborch, Zonnebloem Diessen en gemeente Hilvarenbeek.
De seniorenraad gaat een âparaplufunctieâ vervullen en is namens de vrijwilligersorganisaties gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om ouderenbeleid. Deze organisaties behouden overi-gens wel hun eigen zelfstandigheid. Dat was voor hen een belangrijke voorwaarde voor samenwer-king.
Tijdens een bijeenkomst op 28 maart 2011 wordt de intentieovereenkomst ondertekend.

Wethouder De Blécourt:
De samenwerking van de verschillende (vrijwilligers)organisaties zal in de loop van dit jaar stapsgewijs vorm krijgen. Ook gaat binnenkort een eerste project van start waarbij de seniorenraad zijn nieuwe rol zal oppakken. Dat is namelijk bij het onderzoek naar de mogelijkheden om een seniorenontmoetingsruimte te realiseren.

Startnotitie seniorenontmoetingsruimte
Het college gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een seniorenontmoetings-ruimte te realiseren en heeft daarvoor een startnotitie vastgesteld. De startnotitie is opgesteld in nauw over-leg met de Seniorenraad Vitaal Hilvarenbeek als vertegenwoordiger van de ouderenorganisaties. De planning is dat de gemeenteraad aan het einde van dit jaar een besluit neemt over realisatie van een seniorenontmoetingsruimte.

In de startnotitie is een aantal uitgangspunten beschreven. Eén van de uitgangspunten is dat de seniorenontmoetingsruimte een laagdrempelige ontmoetingsplek is voor activiteiten die bijdragen aan de zelfredzaamheid van senioren en voor activiteiten die er voor zorgen dat senioren mee blij-ven doen in de maatschappij. Dat sluit ook aan bij de doelstellingen van het Wmo-beleid: âmeedoen, een kwestie van samendoenâ.
Verder is beschreven dat er in het Programma van Eisen (PvE) - waarin wordt vastgelegd aan welke eisen de nieuwe accommodatie moet voldoen - rekening mee wordt gehouden dat de accommodatie multifunctioneel inzetbaar moet zijn.
De seniorenraad is actief betrokken bij het project. Zij werkt daarin samen met andere organisaties, waaronder de KBO Hilvarenbeek.

Het onderzoek bestaat uit drie deelonderzoeken die gelijktijdig in gang worden gezet, namelijk:

* locatieonderzoek

* onderzoek naar exploitatie en beheer

* ontwerp van de realisatiefase.

Bij het onderzoek wordt het rapport âSOS - senioren ontmoeten seniorenâ als belangrijke informa-tiebron gebruikt. Het is de bedoeling dat het college in april het PvE vaststelt; besluitvorming door de raad over het eindrapport staat gepland in december 2011. Het college stelt ⬠10.000,- beschikbaar voor het onderzoek; in de investeringskosten voor de seniorenontmoetingsruimte wil het college in principe maximaal ⬠414.000,- bijdragen.

Â

Â