Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 25 maart 2011

Middelgrote Sta-Penning UvA voor geneeskundige Heymans

Hoogleraar en voorzitter Emma Kinderziekenhuis neemt afscheid

Gepubliceerd op 25 maart 2011
Hugo Heymans op de voordrachtsavond van de verkiezingen Docent van het Jaar 2009. De hoogleraar Kindergeneeskunde won uiteindelijk de prijs voor Inzicht en Inspiratie. Foto: Dirk Gillissen/UvA.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft 23 maart de Middelgrote Sta-Penning uitgereikt aan prof. dr. Hugo Heymans. De hoogleraar Kindergeneeskunde ontving deze onderscheiding tijdens zijn afscheidscollege in de Aula van de UvA vanwege zijn bijzondere relatie met de universiteit. Hij vertrekt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Naast zijn hoogleraarschap Kindergeneeskunde is Heymans van grote waarde geweest als bestuursvoorzitter van het Emma Kinderziekenhuis AMC. In die hoedanigheid hield hij zich bezig met de vernieuwing van het zorgmodel in het ziekenhuis. Zo werd de kinderafdeling opgedeeld in levensfasen: zuigelingen, grote kinderen en tieners. Elke fase kent zijn eigen behoeften en naast de reguliere medische behandeling worden de patiënten dus ook op het sociale vlak `behandeld'. Het ziekenhuis creëerde voorzieningen, zoals de bioscoop CinEmma en uitzendbureau voor chronisch zieke kinderen Emma at work, om de aansluiting van de jonge patiënten op het sociale leven zo groot mogelijk te houden.

Afscheidscollege

In zijn afscheidsrede schetste Heymans dat de afgelopen decennia de overlevingskans van kinderen met een levensbedreigende ziekte enorm is toegenomen. Meer patiëntjes worden beter maar kampen daarna vaak met late effecten van hun ziekte. `Dit confronteert ons met de vraag: Wat is gezondheid?', aldus Heymans. `Ben je gezond als ziekte ontbreekt? Of hoort daar ook een bepaalde mate van welzijn en misschien zelfs geluk bij?'

Al zo'n dertig jaar pleit Heymans voor een nieuwe invulling van de kindergeneeskunde. Uitgangspunt: het gewone leven moet ook in het ziekenhuis zoveel mogelijk doorgaan. Daarom kwamen er in het Emma Kinderziekenhuis AMC voorzieningen voor patiëntjes, familie en vrienden zoals een bioscoop, een ouderlounge, een kinderrestaurant en een uitzendbureau (Emma at Work). Dat is `geen grachtengordelhobby', benadrukte Heymans. `Niets is minder waar. In de praktijk blijkt keer op keer dat we bij ons streven om het welbevinden van chronisch zieke kinderen te verbeteren kunnen rekenen op steun vanuit alle lagen van de bevolking'.

In het kinderziekenhuis is het ondertussen gebruikelijk dat ouders bijvoorbeeld bij hun zieke kind op de kamer slapen. Met het oog op de vergrijzing zou Heymans dergelijk `een op levensfase toegespitst beleid' graag ook introduceren in de rest van het ziekenhuis. `Moeten we niet meer oog ontwikkelen voor de behoeften van de oudere patiënt en diens familie en vrienden? Misschien willen volwassen kinderen ook wel graag overnachten bij hun zieke vader of moeder op leeftijd.'