Gemeente Kaag en Braassem

Collegeleden brengen bezoek aan JohLex Bouw
Burgemeester Van der Velde-Menting en wethouder Van Velzen worden rondgeleid door Alex van der Poel en Andre Bunders van JohLex Bouw

Op vrijdag 18 maart 2011 brachten burgemeester Marina van der Velde-Menting en wethouder Economische Zaken Ton van Velzen een bezoek aan Johlex bouw aan de Lasso 5 te Roelofarendsveen. Zij werden daar ontvangen door de eigenaren Alex van der Poel en Andre Bunders, die beiden met enthousiasme over hun bedrijf vertelden.

De twee ondernemers waren werkzaam bij Kees Zoet toen zij elkaar in de Houttuin ontmoetten en aan de praat raakten over hun vak. Het gevolg was JohLex Bouw dat zij op 1 mei 1993 samen startten. Totaal is het bedrijf nu 21 man groot.

Alex en Andre begonnen hun bedrijf met behulp van vader Van der Poel, die een schuurtje op de boerderij ter beschikking stelde als bedrijfsruimte. Inmiddels is het bedrijf sterk gegroeid. Zij zijn van het schuurtje naar meerdere panden op het achterliggende terrein overgegaan in 2005, waarvan een gedeelte wordt verhuurd aan Doerak, Artiflex en Teken- en Adviesbureau Janssen. Sinds 30 januari 2010 is de laatste uitbreiding in gebruik. De voorzijde van JohLex Bouw aan de Lasso 5, doet niet vermoeden dat er nog zoân grote bedrijfsruimte achter ligt. Dat krijgen Alex en Andre vaak te horen van verbaasde bezoekers die verder komen dan de entree. Achter de fraaie gevel bevindt zich een grote werkplaats die onder andere is voorzien van een computer, zaagbank, pennebank , hydraulische werktafel en een spuitcabine die ingericht is om bijvoorbeeld de kozijnen te conserveren. Het zaagsel dat tijdens de werkzaamheden overblijft, wordt afgezogen naar een pers die er blokken van perst. Deze worden weer dankbaar bij het personeel in de open haard verstookt.

Andre en Alex zijn van mening dat het sterkste punt van JohLex Bouw de allround opleiding van de medewerkers is. Al het personeel heeft een volwaardige timmeropleiding. Een bijzondere prestatie van dit jonge bedrijf is de kracht die het heeft bewezen in het zijn van een erkend leerbedrijf. Van de 19 werknemers zijn er 9 binnen het bedrijf opgeleid.

Al met al was het verrassend om te zien wat er achter de gevel van JohLex Bouw allemaal gebeurt. Een bedrijfsbezoek als deze leert dat door de flexibele manier van werken in combinatie met ervaren personeel met diverse specialisaties een bedrijf als JohLex Bouw snel in kan springen in een bouwproces en in staat is om de crisis een stap voor te blijven.

Burgemeester Van der Velde-Menting en wethouder Van Velzen in gesprek met Alex van der Poel, Andre Bunders en vader Van der Poel