Provincie Flevoland


College GS Flevoland in de maak

Publicatiedatum: 25 maart 2011

Onder leiding van VVD-fractievoorzitter Anne Bliek als formateur is in Flevoland de fase van coalitievorming van start gegaan. In lijn met het advies van informateur Ed Nijpels gaan de VVD, PvdA, het CDA en de ChristenUnie (samen 22 zetels) aan de slag om een coalitieakkoord te vormen. In dit akkoord, dat de basis vormt voor het provinciaal beleid van de komende vier jaar, spelen een profielversterkende heroriëntatie op de taken van de provincie en bezuinigingen een grote rol.

Het nieuwe College van Gedeputeerde Staten van Flevoland staat een forse ombuigingsoperatie te wachten. Na verrekening van een aantal tegenvallers bedraagt het tekort over 2010 2,7 miljoen euro. In het meerjarenperspectief loopt het tekort op naar 10 miljoen euro in 2014. Op dit moment is de toekomstige financiële situatie onzeker, want het is de vraag hoe de aanstaande herverdeling van het Provinciefonds voor Flevoland uitpakt. Structurele afspraken zijn nodig. Maar ook als Flevoland bij de herverdeling van het Provinciefonds (deels) gecompenseerd wordt voor zijn financiële achterstanden is er sprake van een fors financieel tekort de komende jaren. Het nieuwe
provinciebestuur zal zich geplaatst zien voor de politieke keuze om te zorgen voor een adequaat beheer van voorzieningen in Flevoland, zoals het onderhoud of de vervanging van wegen, viaducten en sluizen. Daarvoor zullen extra reserveringen nodig zijn

Profielversterking

Om deze financieel onzekere situatie het hoofd te bieden, zijn ambtelijk voorstellen voorbereid waarvan de coalitieonderhandelaars gebruik kunnen maken. De nieuwe coalitie bepaalt of en in welke mate deze voorstellen worden gevolgd. De voorstellen zijn gebundeld in het rapport `Profielversterkend ombuigen'. Dit geeft antwoord op de vraag hoe de provincie in het meest negatieve scenario een forse bezuiniging van maximaal 25 miljoen euro zou kunnen opvangen. In plaats van ombuigen via de kaasschaafmethode is daarom gekozen voor een aanpak die focus aanbrengt in de taken en ambities van de provincie Flevoland. Zo krijgt de provincie meer profiel in wat zij doet en hoe zij dat doet.

Voor de coalitieonderhandelaars is het document `Profielversterkend ombuigen' een ambtelijk rapport dat een afwegingskader biedt om consistente keuzes te maken, rekening houdend met de noodzaak tot bezuinigen en gericht op de kerntaken van de provincie.