Gemeente Enkhuizen

Burgemeester en wethouder ontvangen zilveren Vriendenpenning van het Geldmuseum

Donderdag 24 maart ontvingen burgemeester Jan Baas en wethouder Klaas Kok een bijzondere zilveren Jaarpenning uit handen van de voorzitter van de Stichting Vrienden van het Geldmuseum, dhr. J.P. Six. Op de munt staat het Westfriese munthuis in de Westerstraat afgebeeld. De Jaarpenning wordt jaarlijks o.a. uitgereikt aan alle Vrienden van de Stichting. De munthuizen van o.a. Amsterdam en Utrecht gingen Enkhuizen voor.

Westfries Munthuis

Binnen het muntwezen van de Rebubliek neemt de Westfriese Munt een aparte plaats in. West-Friesland, het Noorderkwartier van het gewest Holland, bezat officieel niet het recht om munten te laten slaan. Het heeft zich dit recht toegeigend in de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog, toen de streek gesoleerd raakte van de rest van het land. De muntproductie vond steeds afwisselend plaats in de steden Enkhuizen, Hoorn en Medemblik. Vanuit deze havensteden was het handelscentrum Amsterdam gemakkelijk bereikbaar. In 1796 werd de West-Friese Munt officieel tot tweede munthuis van Holland verklaard. Dat was van korte duur, want na 1809 zijn in West-Friesland geen munten meer geslagen.

Geldmuseum

Onze maatschappij drijft op geld. Wie wil dan niet de ins en outs van het fenomeen geld kennen? Het Geldmuseum bestaat sinds mei 2007 en handelt vanuit de visie Wat doen mensen met geld? En wat doet geld met mensen?. Het is een laagdrempelig, speels en voor een breed publiek toegankelijk museum over geld en geldcultuur, met serieuze aandacht voor financile educatie van jongeren. Het toegangsbewijs bestaat uit een creditcard waarmee in het museum onder meer kan worden gegokt, gehandeld op de beurs of geboden op de bloemenveiling. Het museum is gehuisvest in het monumentale pand van de Rijks Munt waar sinds 1911 alle Nederlandse munten worden geslagen. Kortom; een museum waar de wat oudere bezoeker zich kan vergapen aan de bijzondere collecties munten en de jongere bezoeker op speelse wijze meer leert over de werking van geld.

Meer informatie over het Geldmuseum kunt u terugvinden op www.geldmuseum.nl.

Uitreiking munt