Interprovinciaal Overleg (IPO)


Regionaal OV krijgt weer een 7,2 van reizigers

25 maart 2011

Reizigers hebben het regionaal openbaar vervoer over 2010 met een 7,2 gewaardeerd. Ook in 2009 lag de waardering op 7,2.

Regionale treinen wisselend
De regionale treinen kregen uiteenlopende rapportcijfers van hun reizigers. De Groningse lijnen Groningen-Delfzijl, Groningen-Nieuweschans en Groningen-Roodeschool stegen. De laatste twee kennen al sinds 2006 een stijgende lijn. De Valleilijn (Amersfoort-Ede) is de beste regionale spoorlijn met een 7,6. De spoorlijn Arnhem-Winterswijk ging hard onderuit: van een 6,9 naar een 5,9. De provincie Gelderland, vervoerder Syntus en Pro-rail hebben een team samengesteld om de problemen te lijf te gaan.

Grote steden
Opvallend is dat dit jaar, tien jaar na de decentralisatie, ook de kwaliteit in de grote steden in waardering stijgt, met name in de bus. Tram en metro kennen een lichte stijging of bleven gelijk. De metro in Amsterdam kende een dalende waardering voor het tweede achtereenvolgende jaar.

De hoogste cijfers
Elk jaar wordt het busvervoer op de Waddeneilanden het beste gewaardeerd door de reiziger. Dit jaar met een 8,3. Opvallend is dat na de Wadden twee veerdiensten staan: Dordrecht-Rotterdam en Amsterdam-Velsen. De top vijf wordt gecompleteerd door Haarlem-IJmond (Noord-Holland) en HOV Groningen Drenthe van het OV-bureau Groningen-Drenthe. De reiziger in het regionaal OV is vooral tevreden over de zitplaats kans (8,6) en het gemak van instappen (8,5). Verder valt op dat de sociale veiligheid, een onderwerp dat veel in de publiciteit is geweest, opvallend stabiel blijft. Al drie jaar lang wordt de algemene veiligheid gewaardeerd met een 7,5, de ritveiligheid met een 7,9 en de instaphalte met een 7,6.
Dossier:
Mobiliteit

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294