Gemeente Harlingen



LTO Noord meet uitstoot nieuwe ReststoffenEnergieCentrale Harlingen

De afdeling Franekeradeel-Harlingen van LTO Noord gaat via monitoring de uitstoot rondom de ReststoffenEnergieCentrale (REC) in Harlingen scherp in de gaten houden. Met het onderzoek wil de afdeling aantonen of de emissie van de REC al dan niet leidt tot extra milieubelasting in de omgeving van Harlingen.

De REC gaat binnenkort draaien. Echter al in 2010 is het monitoringsprogramma van LTO Noord gestart. Dit programma geeft een goed en betrouwbaar beeld van de diverse stoffen in de lucht voordat de REC operationeel is. Deze biomonitoring wordt ook al jaren toegepast bij de afvalverbrandingsinstallaties in Alkmaar en in Wijster.

Op vier meetpunten in het verwachte depositiegebied van de REC en een referentiepunt buiten de invloedssfeer van de installatie worden de metingen verricht. In het afgelopen jaar zijn planten geteeld die door hun gevoeligheid goede graadmeters zijn voor de samenstelling van de lucht. Deze planten worden op gezette tijden beoordeeld op het voorkomen van stoffen die de REC zou kunnen uitstoten.

Het onderzoek in 2010 heeft de huidige milieubelasting in de directe omgeving van Harlingen in kaart gebracht. Het algemene beeld met betrekking tot de belasting rond Harlingen komt overeen met dat van achtergrondmetingen uit vergelijkbare biomonitoringprogramma's in Nederland. In 2011 en volgende jaren wordt het monitoringprogramma voortgezet, en de resultaten worden vergeleken met de nulmeting. De resultaten zullen uitwijzen of de emissie van de REC een aantoonbare bijdrage levert aan de milieubelasting Harlingen en omgeving.

Klik hier voor het gehele rapport over de nulmeting Zie het origineel