Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Melkveehouders bepalen eigen duurzame bedrijfsstijl

25 mrt 2011

Kiezen voor boer, koe, burger én milieu

In het project âMIJN Duurzaamheidâ werken melkveehouders aan hun eigen duurzame bedrijfsstijl. Tijdens het netwerktraject maakt elke deelnemer keuzes met aandacht voor boer, koe, burger en milieu. Samen met het netwerk gaan de melkveehouders aan de slag om hun overwegingen en gedachten voor een duurzaam melkveebedrijf om te zetten naar een praktisch bedrijfsontwerp.Â

Melkveehouders die op hun eigen manier invulling willen geven aan duurzaamheid op hun melkveebedrijf kunnen meedoen aan een netwerktraject in het project MIJN Duurzaamheid. In dit traject van acht bijeenkomsten kijken de deelnemers vanuit vier invalshoeken naar duurzaamheid: boer, koe, burger en milieu. Het einddoel is een praktisch bedrijfsontwerp dat past bij de persoon, zijn bedrijf en zijn omgeving. Op deze manier krijgen onder meer vernieuwende trajecten als Kracht van Koeien en de Koeientuin van Courage een vertaalslag naar de praktijk en worden melkveehouders ook uitgedaagd om verder te kijken dan optimalisatie van de huidige bedrijfsvoering.

Inspiratie, keuzes, planning
Het project start met ruim zestig melkveehouders verdeeld over meerdere netwerken in heel Nederland. De deelnemers discussiëren volop met elkaar, kijken bij anderen op het erf en werken aan het ontwerp van hun eigen bedrijf. Voor melkveehouders is MIJN Duurzaamheid een afwisselend en inspirerend traject met als eindresultaat een beschrijving van wat zij (individueel) willen met de vier duurzaamheidsaspecten, een overzicht van de onderdelen die zij belangrijk vinden voor hun bedrijf en waar ze iets mee gaan doen, een schets van hun bedrijf van de toekomst en een planning om van ideeën tot uitvoering te komen. Het traject levert geen uitgewerkte nieuwbouwtekening van de stal of een doorgerekend financieringsplan op. Het gaat niet per se om stallenbouw, het gaat om het totale bedrijf.

Aanmelden tot 10 april 2011
Meer informatie over het project en nadere uitleg over het netwerktraject staat op www.mijnduurzaamheid.wur.nl. Melkveehouders die het nadenken over een duurzame bedrijfsvoering willen omzetten in actie kunnen zich tot 10 april aanmelden op de genoemde website. Vragen? Neem contact op met het projectsecretariaat: telefoonnummer 0320-293503, e-mail anke.delorm@wur.nl.

Het project MIJN Duurzaamheid wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het Productschap Zuivel in samenwerking met de Duurzame Zuivelketen.

Contact
Anke de Lorm
Tel. 0320 - 293 503
www.mijnduurzaamheid.wur.nl