Veilig Verkeer Nederland

Motorrijders veiliger op weg

vrijdag, 25 maart 2011

Illustratie van een motorfiets in de achteruitkijkspiegel van een auto Er komt een aanvullende vrijwillige rijopleiding voor motorrijders en extra voorlichting voor automobilisten over het samenspel met motorrijders in het verkeer. Deze maatregelen staan aangekondigd in het actieplan Verbetering verkeersveiligheid motorrijders van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Doel van het actieplan is om het aantal ongevallen onder motorrijders te verkleinen.

Jaarlijkse toename

Het aantal motoren en motorscooters in Nederland is de laatste vijftien jaar met gemiddeld vijf procent per jaar gestegen. De voordelen van motoren, beperkte milieubelasting en een mogelijke rol bij het terugdringen van files en parkeerproblemen, staan niet op zich. Afgelopen jaar was bijna een op de tien verkeersdoden een motorrijder. Het risico op een ongeval ligt tot 25 keer hoger dan bij auto-inzittenden.

Minder slachtoffers

Het maatregelenpakket in het actieplan sluit aan op de belangrijke oorzaken van motorfietsongevallen: het verlies van de macht over het stuur en voorrangsfouten, relatief vaak omdat een automobilist de motor niet opmerkte. De maatregelen zijn gericht op gedrag, voertuigen en infrastructuur, op motorrijders én automobilisten. Een nog betere voertuigbeheersing van motorrijders en betere naleving van de voorrangsregels door automobilisten en motorrijders zal tot lagere ongevalsrisico's en minder slachtoffers onder motorrijders leiden.

Motorplatform

Het extra beschermen van kwetsbare verkeersdeelnemers, waaronder de motorrijder, is één van de pijlers van het
Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020. Het actieplan 'Verbeteren verkeersveiligheid motorrijders' is tot stand gekomen in overleg met de leden van het Motorplatform, waaronder VVN. Meer informatie voor motorrijders is te vinden op www.motorplatform.nl.