Gemeente Heeze-Leende


Werkplan bossen en natuurterreinen 2011

Jaarlijks wordt een werkplan opgesteld voor het beheer en onderhoud van onze bossen en natuurterreinen op basis van geïntegreerd bosbeheer (bosnota 2003), vooronderzoek heideplaggen en aanvullende veldbezoeken. Daarnaast is er een beheeradvies opgesteld voor het Meervengebied. Het beheer is onderverdeeld in reguliere werkzaamheden en werkzaamheden voor de recreatie en projecten. De beheer- en onderhoudskosten worden betaald uit subsidies en houtopbrengsten.
Dit jaar wordt er vooral gewerkt in het werkblok rondom het Meerven.

In het reguliere beheer wordt er binnen het werkblok rondom het Meerven in het bos een dunning uitgevoerd, waarbij inheemse soorten (loofbomen) de voorkeur krijgen. Er wordt aandacht besteed aan het aanleggen van gaten in de bossen om zo meer variatie in het bos te brengen en om verjonging te bevoordelen. Daarnaast is er extra aandacht voor de overgangen naar de omliggende terreinen (bosranden). Naast de werkzaamheden binnen het bos wordt er op de heide houtachtige opslag bestreden. Dit wordt jaarlijks gedaan om te voorkomen dat de heide langzaam dicht loopt.
Voor de recreatie wordt dit jaar de knuppelbrug binnen het werkblok vervangen. Hiervoor wordt een subsidie aangevraagd van 50% van de kosten bij het streekhuis Boven Dommel.

Beheeradvies
De projecten die dit jaar op het programma staan zijn de omvorming van de verbindingszone in het Meervengebied en een plagproject (in 45 bunder) bij het vennetje.
Eind 2010 is er een beheeradvies van het Meerven opgesteld in het kader van soortenbeleid dat aansluit op Natura 2000 en het provinciaal soortenbeleid. In dit rapport is opgenomen dat er een aantal maatregelen kunnen worden uitgevoerd om de verbinding tussen Witven en Meerven robuuster te maken en in te richten als een verbindingszone voor de fauna. Deze zone wordt gerealiseerd door ongeveer 9 hectares bos te vellen. Hiervoor dient een ontheffing in het kader van de Boswet te worden aangevraagd en mogelijk ontheffing voor de Flora- en Faunawet.

De meeste werkzaamheden worden vooral in de tweede helft van dit jaar uitgevoerd. In het werkplan wordt rekening gehouden met terreingebonden voorlichting om zo meer gedragenheid te verkrijgen voor bos- en natuurterreinen en het beheer dat de gemeente voert. Gezien de maatregelen in het gebied Meerven op de Groote Heide die gericht zijn op het meer krijgen van openheid, en dus het kappen van bomen, zal hier de nadruk op komen te liggen.
Het werkplan 2011 en het beheeradvies Meerven 2011-2015 worden op de gemeentelijke website geplaatst.