Gemeente Best

97 populieren Kapelweg gerooid

25-03-2011

Na intensief overleg met de omwonenden heeft het college van Burgemeester en wethouders besloten 97 populieren aan de Kapelweg in Best te rooien. Ook besloot het college direct tot heraanplant van circa 98 bomen van diverse soorten, waaronder populieren, over te gaan. De huidige bomen zijn van slechte kwaliteit. Dit maakt dat ze een gevaar vormen voor gebruikers van de openbare weg. Het rooien start naar verwachting aanstaande dinsdag.

Gemeente erkent fout
Al eerder wilde de gemeente Best haar plan om 105 populieren te rooien tot uitvoering brengen, vanwege het gevaar voor de omgeving. Volgens dit plan zou zij ook nieuwe bomen planten, maar geen populieren. Een oplettende omwonende hield de bomenkappers tegen. Zij benaderde de gemeente over de plannen en de gemeente Best erkende dat zij een grote fout heeft gemaakt. Hoewel geen kapvergunning voor het rooien vereist was, had zij met de omwonenden moeten overleggen over het plan van aanpak: worden alle bomen tegelijk gerooid, welke boomsoort wordt terug geplant?

Intensief overleg
De gemeente organiseerde een bijeenkomst om samen met de omwonenden de plannen te bespre-ken. Daar maakte zij ook haar excuses voor de gemaakte fouten in de communicatie en organisatie. In deze constructieve bijeenkomst is een werkgroep samengesteld met daarin omwonenden en afgevaardigden van het Bewonersoverleg, Brabants Landschap, IVN en de gemeente. Deze werkgroep stelde een nieuw plan van aanpak op. Dit plan droeg de volledige goedkeuring van deskundigen van het Brabants Landschap, IVN, Heemkundekring, Populierenstichting, ZLTO en de gemeente.

Nieuwe bomen
Afgelopen dinsdag stemde het college met het nieuwe plan in. Dat betekent dat volgende week 97 populieren worden gerooid. Bij het rooien wordt zorgvuldig gecontroleerd op de aanwezigheid van eventuele broedplaatsen in de populieren. Daarmee sluit de gemeente aan bij de regelgeving uit de Flora- en Faunawet. De gerooide bomen worden vervangen door circa 98 nieuwe bomen, van diverse soorten: populieren, eiken, linden en essen. Rondom bebouwing worden essen geplant, omdat deze bomen minder groot worden. De heraanplant vindt in dezelfde week plaats.

---