Artsen zonder Grenzen

AzG werkt in Ivoorkust: medische overheidsstaf gevlucht

25-03-2011

Artsen zonder Grenzen geeft medische noodhulp in Abidjan, Ivoorkust. In de afgelopen 3 weken hebben medische teams 273 gewonden behandeld, waarvan 225 schotwonden hadden. De overheid heeft gemeld dat bijna alle medische overheidsstaf van 6 ziekenhuizen vanwege het aanhoudende geweld de hoofdstad is ontvlucht. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstige zorgen over de toegang tot gezondheidszorg voor de bevolking. Artsen zonder Grenzen werkt sinds eind februari in het enige ziekenhuis in de Abidjaanse wijk Ababo (2 miljoen inwoners) dat nog open is.

Elke dag schoten

'Elke dag horen we schoten en komen er 10 tot 15 gewonden binnen in ons ziekenhuis,' aldus dokter Okanta Chibuzo, eerstehulparts van Artsen zonder Grenzen over onze noodhulp in Abidjan. 'Sommige gewonden werden in vrachtwagens binnengebracht, het ging in alle gevallen om mensen die in kritieke toestand verkeerden.'

Zorgen over toegang tot medische zorg

In Ivoorkust laait het geweld opnieuw op. In delen van hoofdstad Abidjan (in het zuiden van Ivoorkust) en in het westen van het land vinden er hevige gewelddadige botsingen plaats. Inwoners van Abidjan zijn massaal op de vlucht, ze zoeken hun heil in geïmproviseerde opvangkampen of zijn teruggekeerd naar de dorpen waar zij vandaan komen. Uit angst durven mensen hun huis niet te verlaten, zelfs niet als zij ziek zijn of om andere redenen dringend medische hulp nodig hebben. Artsen zonder Grenzen werkt in een ziekenhuis in de Abidjaanse wijk Abobo, en maakt zich zorgen over de toegang tot medische zorg voor de bevolking, zeker nu bijna al het medisch personeel van de overheid op de vlucht is.

Frontlinie verder naar zuiden

De frontlinie verschuift nu verder naar het zuiden, inwoners van de Guiglo-regio, in het zuidwesten van Ivoorkust, zijn op vlucht geslagen, inclusief het medische overheidspersoneel. 'Hele gezondheidsposten zijn leeg, of kunnen maar hele beperkte zorg verlenen, omdat medisch personeel ontbreekt. Ze hebben een tekort aan medicijnen en andere medische spullen, sommigen zijn geplunderd,' aldus Renzo Fricke, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Ivoorkust. Teams van Artsen zonder Grenzen geven medische zorg in veel steden en dorpen aan beide kanten van de frontlijn en ondersteunen ziekenhuizen in Duékoué, Guiglo en Bangolo. De nabijheid van de gevechten maakt het wel moeilijker voor de teams om zich te verplaatsen door het gebied.

Mobiele teams Artsen zonder Grenzen in Liberia

Ook het bank, transport en ander economisch verkeer in het land liggen plat: hierdoor wordt de aanvoer van medicijnen bemoeilijkt. Er bevinden zich nu tienduizenden vluchtelingen uit Ivoorkust in buurland Liberia, waar de mobiele teams van Artsen zonder Grenzen hen noodhulp verlenen. In december is de vluchtelingenstroom op gang gekomen.

Artsen zonder Grenzen in Ivoorkust en Liberia

Op dit moment zijn er 35 internationale en 135 Ivoriaanse medewerkers van Artsen zonder Grenzen in de Ivoorkust. In Liberia bieden 5 internationale en 25 Liberiaanse Artsen zonder Grenzen medewerkers noodhulp.

Bekijk eerdere berichtgeving over onze noodhulp in Ivoorkust