Gemeente Bergen op Zoom


Boomfeestdag 2011: Leerlingen planten 20 grote bomen

Woensdag 23 maart werd in de gemeente Bergen op Zoom de Boomfeestdag gevierd. Leerlingen van Algemene School Oost zijn hard aan de slag gegaan om 20 grote bomen op Landgoed Lievensberg te planten. Daarnaast hebben zij de leerzame GPS route iBeleefpad Superboom gelopen.

Op landgoed Lievensberg hebben ruim 60 leerlingen van groep 7 van Algemene School Oost een leerzame ochtend in de natuur beleefd. Om 09.00 kregen zij op het terras bij de Stay Okay een uitleg van het iBeleefpad Superboom en hebben daarna zelf, onder begeleiding van vrijwillige natuurgidsen van IVN Groene Zoom, de leerzame GPS bomenroute ervaren. Op de zonnige ochtend hebben zij, samen met de Boom van een Vent, Betula Bleekbast en Slanke Den, droogte, storm en brand bestreden.

Na een korte pauze met een appel en een drankje kwam wethouder van der Wegen de leerlingen aanmoedigen. Een bord als aandenken, verzorgd door Lions Club Bergen op Zoom, werd aansluitend in het bos onthuld. Zo is het voor iedereen duidelijk dat Algemene School Oost de bomen op landgoed Lievensberg heeft geplant. Samen met medewerkers van de gemeente werden er daarna door de leerlingen 20 grote bomen voorzien van een plaatsje in de laan. Er moest flink geschept en getampt worden.

Groot aanplantproject

De 20 geplante grote bomen zijn onderdeel van een groot gemeentelijk aanplantproject in het bos, met het doel de natuurlijke structuur te restaureren en te verbeteren. Er worden uiteindelijk meer dan 260 bomen geplant om mooie lanen in het bos op landgoed Lievensberg uit te breiden. Als onderdeel van het Provinciale Landschap De Brabantse Wal is landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom dé plaats om natuur te beleven. Gemeente Bergen op Zoom voert verschillende werken uit om het gebied hiervoor te optimaliseren. Het aanplanten van het grote aantal bomen en de Boomfeestdag zijn onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Tijdens de Boomfeestdag is hier door de leerlingen een steentje aan bijgedragen.

iBeleefpad Superboom

Het iBeleefpad is een outdoor game ontwikkeld om op eigentijdse wijze de jeugd met natuur in aanraking te brengen. Jongeren ontdekken met een GPS apparaat de natuur via 'boomhelden'. Op een vernieuwende manier leren jongeren over natuur en verschillende soorten bomen.

De Boomfeestdag heeft aan een groep basisschoolleerlingen de mogelijkheid geboden om het iBeleefpad te lopen en natuur te beleven op landgoed Lievensberg. Na de Boomfeestdag blijven de natuurbelevingmiddelen zoals het iBeleefpad en het aangelegde Blote Voetenpad beschikbaar. Het is zo voor basisscholen mogelijk om gedurende het jaar aan natuurbeleving op landgoed Lievensberg te doen. De natuuractiviteiten zijn onderdeel van het NuMEnu en voorlopers van een programma voor het beoogde Duurzaam Bezoekerscentrum aan de Balsedreef.

Kijk voor informatie en alle Natuur en Milieu Educatie activiteiten op www.educatiepluspuntbergenopzoom.nl.