CDA


Geen militaire goederen naar landen die deze kunnen gebruiken tegen de eigen bevolking
vrijdag 25 maart 2011

De Kamer sprak deze week over het wapenexportbeleid. Een actueel onderwerp, vanwege de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Internationaal zijn afspraken gemaakt over criteria voor wapenexport. Aan die criteria moeten lidstaten hun exporten toetsen. Die criteria zijn bijvoorbeeld dat er in het ontvangende land respect moet zijn voor mensenrechten, dat de interne situatie in het ontvangende land stabiel is, dat de leveringen geen gevaar zijn voor de nationale veiligheid van lidstaten en dat er zicht moet zijn op het risico dat de militaire goederen of de technologie binnen het ontvangende land worden doorverkocht.

CDA-kamerlid Ad Koppejan riep het kabinet op om beter te controleren op de doorvoer van militaire goederen via Nederland. Er worden niet alleen wapens en militaire goederen vanuit Nederland geexporteerd, maar via de havens wordt ook veel doorgevoerd. Vracht van schepen die een tussenstop maken in Rotterdam. Voor dat soort goederen geldt bij de Nederlandse douane geen vergunningsplicht, maar wel een meldplicht. Koppejan: "Uit onderzoek blijkt dat er de afgelopen jaren goederen zijn doorgevoerd, die volgens Nederlands recht nooit een vergunning gekregen zouden hebben. Geweren en munitie voor opstandelingen in Honduras bijvoorbeeld. Nederland kan in dit soort gevallen gebruik maken van een ad-hoc vergunningsplicht. Het CDA wil dat Nederland vaker van deze mogelijkheid gebruik maakt en dat er in Europa gelijke regels worden gehanteerd."

Verder vindt Koppejan dat de regering sneller en transparanter dient te rapporteren richting de Kamer over gemaakte afwegingen t.a.v. wapenexportvergunningen. Koppejan distantieerde zich van oppositiepartijen die zich negatief uitlieten over Nederlandse bedrijven die militaire goederen produceren. Koppejan: "We leven nu eenmaal in een onvolmaakte wereld die niet overal veilig is. Dat vraagt om politie en leger om de nationale en de internationale rechtsorde te handhaven. Om hun taken goed te kunnen uitoefenen heeft men goede instrumenten nodig. Daarom ben ik trots op succesvolle Nederlandse bedrijven als Thales in Hengelo (high tech radar apparatuur) en Damen met de scheepswerf De Schelde in Vlissingen."