CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Brusselse boycotters ensceneren dood Palestijnse jongen

vr 25-03-2011

Pro-Palestijnse Israelboycotters installeerden tijdens hun 'Israel Apartheidsweek' namaak-checkpoints in de straten van Brussel. Daarbij schopte een als IDF-soldaat verkleedde activist een 'Palestijn', een ander 'schoot een 'Palestijnse jongen dood' over het lichaam van zijn 'moeder'. Het verzoek van een Joodse organisatie om te stoppen met de import van het conflict werd genegeerd. De burgemeester gaf toestemming voor de demo in het kader van de vrijheid van meningsuiting. De Israelische krant Yediot Ahronot spreekt er schande van. De Brusselse activisten zetten hun stad in Israel voor schandaal met hun harde toneelspel: dit werd vandaag uitgebreid beschreven in Yediot (hier).

De journalist was vooral geschokt door een scene waarin als IDF-soldaten verklede boycotters een 'Palestijnse jongen' achtervolgen en 'doodschieten'. Een boycotter die de moeder van de jongen speelt, roept "niet schieten" en gaat op de jongen liggen om hem te beschermen, maar zij is te laat. Haar handen zijn bedekt met nepbloed. Een stel vrouwen bedekken het 'lijk' met een Palestijnse vlag (zie de foto). Vervolgens roept de menigte nep-Palestijnen die wachten bij het 'checkpoint' "Boycott Israel" en 'maken zij de nep-soldaten dood', schrijft de Yediot-verslaggever.

Een week eerder publiceerde Joods Actueel een serie foto's van het gebeuren in het Brusselse stadscentrum; die zijn hier te zien. De Franstalige Joodse organisatie CCOJB had het stadsbestuur gevraagd om 'dit importeren van het conflict naar ons land te stoppen', schreef JA.

"Leden van de CCOJB voegden er ook aan toe dat om de situatie juist te kaderen de bussen die werden opgeblazen door terroristen ook zouden moeten worden tentoongesteld. Want de checkpoints kwamen er pas na tientallen gruwelijke aanslagen op onschuldige burgers," aldus het Belgisch Joodse blad.