Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vlaamse Regering plant waarschuwingssysteem huisuitzettingen

klok 25 maart 2011

Elke dag worden in Vlaanderen bijna zestig gezinnen door de vrederechter uit hun huis gezet. Die drastische ingreep is vaak de laatste uitweg voor verhuurders uit zowel de sociale huisvesting als de private huursector. Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) ondervroeg Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) over dit thema.

Een huisuitzetting is vaak de eerste stap naar de totale armoede van een leven als dakloze. Eén op de zes uitgezette huurders is bovendien minderjarig. Nochtans is een huisuitzetting vaak onvermijdelijk. Als huurders de huur niet betaling, de woning totaal verwaarlozen of het huurcontract schenden door veel meer bewoners in huis te halen dan afgesproken, is die drastische maatregel een laatste toevlucht voor de verhuurder.

Volgens Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) is het echter cruciaal dat de Vlaamse sociale begeleidingsdiensten in een dergelijke situatie paraat staan en uitgezette gezinnen met kinderen een alternatief kunnen bieden. Nochtans bevestigen zowel minister Van den Bossche als minister Vandeurzen dat Vlaanderen momenteel niet over een degelijk waarschuwing- en registratiesysteem beschikt dat uitzettingen opvolgt. De Centra voor Algemeen Welzijn (CAW) en de vele andere Vlaamse en gemeentelijke instanties die sociale begeleiding voorzien, zijn dus niet op de hoogte van huisuitzettingen. Daardoor komen heel wat uitgezette gezinnen onbegeleid op straat te staan.

Monitorsysteem Op aandringen van Marc Hendrickx kondigde minister Vandeurzen aan een wetenschappelijk onderbouwd instrument te ontwikkelen voor deze problematiek. Het monitorsysteem moet er komen in samenwerking met het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, LUCAS-centrum voor Zorgonderzoek en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Concreet zal elke bevoegde hulpverlener een dreigende huisuitzetting kunnen registreren en via een webapplicatie zoeken naar mogelijkheden voor gepaste sociale begeleiding. Tegelijk kan ook werk gemaakt worden van het aanleren van basis woonvaardigheden, zoals budgetbeheer, woningonderhoud en omgaan met buren.

Wonen is een verhaal van rechten én plichten. Uitgezette wanbetalers en probleemhuurders die van de ene huurwoning naar de andere trekken met achterlating van schulden en schade kunnen met dit nieuwe systeem gedetecteerd worden, zodat private huisbazen niet langer voor onaangename verrassingen komen te staan. Marc Hendrickx hoopt dat het systeem er mede zal voor zorgen dat onbegeleide huisuitzettingen met minderjarige kinderen binnenkort definitief tot het verleden behoren. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be