Groen!

Groen! wijst op nood aan civiele hulp aan Libië en de regio

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 25 maart 2011 in "Internationaal"

Groen! dringt er bij de regering op aan om aandacht te hebben voor de civiele inspanningen in Libië en de regio, want de humanitaire noden zijn er enorm.

In antwoord op een vraag van Wouter De Vriendt naar de hulpverlening aan Libië en de regio, kondigde Minister Chastel aan dat ons land bijkomende projecten zal financieren die de landbouwactiviteit van de regio weer op gang brengen. Ons land zal, bovenop de 1 miljoen euro voor het Rode Kruis, ook 200 000 euro uittrekken om vluchtelingen uit Libië weg te brengen, voor 350 000 dollar financiering voorzien om de groenteproductie te bevorderen van de landbouwbevolkingen die getroffen zijn door de crisis. Daarnaast voorziet ons land ook nog een financiering ter waarde van 100 000 dollar in een studie om de noden in de regio nauwkeuriger te evalueren. Beide initiatieven kaderen in het noodfonds van de FAO dat de landbouwactiviteit in de regio weer op gang wil brengen.

Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen!: "Er is een groeiende humanitaire nood in de regio. Inspanningen op civiel vlak zijn nodig en als België deelneemt aan de militaire operatie moet het ook haar verantwoordelijkheid op humanitair vlak opnemen. Dit zijn eerste initiatieven, maar als de coördinatie van de hulpverlening in de komende dagen verder op punt wordt gezet, zullen wij nauwlettend toezien op een sterk engagement van de Belgische regering."

In Libië en de buurlanden is nog altijd behoefte aanmedische en andere assistentie voor slachtoffers van geweld. We moeten zorgen dat de noodzakelijke hulp, zoals tenten, water en voedsel zo snel mogelijk ter plekke geraakt om de vluchtelingen te helpen en hun veiligheid te garanderen.

Contact: Wouter De Vriendt -