GroenLinks


Met horten en stoten krijgt Europa een economisch bestuur

Vrijdag 25 maart 2011, 14:35u - Bas Eickhout

BRUSSEL, 25 maart 2011 - Het akkoord dat de Europese regeringsleiders vandaag bereikten over maatregelen die de euro moeten redden is verre van ideaal, maar een onmiskenbare stap richting sterker economisch bestuur dat te lang heeft ontbroken, vindt GroenLinks.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert voorzichtig positief: "Uit angst om nationale kortetermijnbelangen in de weg te staan nemen de regeringsleiders maatregelen voor een gezonde Europese economie en munt met horten stoten. Maar dat ze eigenlijk heel goed weten dat er geen ontkomen aan is, blijkt uit het feit dat Europa met dit akkoord absoluut meer greep krijgt op de nationale economieën. Zowel begrotingen als economieën hebben Europese afstemming én controle nodig."

GroenLinks blijft moeite houden met het feit dat financiële consolidatie van de overheidsfinanciën nog steeds de overhand heeft. De Europese leiders dringen minder hard aan op het aanpakken van de financiële markten en het verplichten tot sociale en duurzame hervormingen.

Eickhout: "De leiders zijn bereid om daadkracht te tonen als het om bezuinigen gaat. Maar besluiten over onder meer een financiële transactietaks schuiven ze opnieuw voor zich uit. Dit moet sneller, want het genereren van inkomsten is minstens zo belangrijk om Europa uit de crisis te helpen."

Ook had Eickhout graag gezien dat de Europese Commissie er scherper op toeziet dat landen sociale en duurzame keuzes maken in hun inspanningen om de crisis te boven te komen. "Europa lijkt nu bereid om scherp te controleren op uitgaven en maatregelen die de economie concurrerend houden. Wat mij betreft horen daar dan ook de eisen bij dat dit duurzaam en sociaal gebeurt. Dat betekent dat ook de voortgang van landen richting de doelen voor slimme, duurzame en inclusieve groei die de EU voor 2020 stelt, bindend moet worden."