Gemeente Den Haag

Forse boetes voor belastingontduikers

Gepubliceerd: 25 maart 2011 Laatste wijziging: 25 maart 2011

De gemeente Den Haag gaat de boetes voor het ontduiken van belasting flink verzwaren. In combinatie met veel scherpere controles moet dit een eind maken aan ontduiking van gemeentelijke belastingen als riool- en afvalstoffenheffing, toeristen- en hondenbelasting, OZB en precario.

Wethouder Financiën Sander Dekker: `We spannen ons in om Den Haag een fijne, maar ook betaalbare woonstad te laten zijn. Daar hoort ook bij dat iedereen daar zijn bijdrage aan levert. Wie dat ontduikt, kan daarom rekenen op hoge boetes. Tegelijk zorgen we er ook voor dat de pakkans omhoog gaat.'

Boete

Den Haag kent tot nu toe een mild boeteregime. Zelfs als iemand opzettelijk belasting ontduikt, bijvoorbeeld door bij Belastingzaken in strijd met de waarheid te melden dat de hond is weggedaan, wordt maar maximaal de helft gerekend van het boetebedrag dat wettelijk is toegestaan. Dat gaat naar 100 procent. Als de eigenaar van de hond betrapt wordt, krijgt hij een boete van EUR 112 boven op het belastingbedrag van EUR 112 per jaar dat de hond zogenaamd niet meer in huis was.

Verzuim

Ook op een verzuim komen zwaardere boetes te staan. Te denken valt aan een hotelier die wel aangifte heeft gedaan van toeristenbelasting maar te weinig of te laat heeft betaald. Daarop staat nu een boete van 5% van het bedrag aan toeristenbelasting dat afgedragen had moeten worden. In het nieuwe regime gaat de boete naar 25% van de te betalen belasting. Wie zich wel meldt bij Belastingzaken maar vervolgens geen aangifte doet, krijgt nu een boete van 5% van het belastingbedrag. Maar omdat de belastingschuld niet kan worden vastgesteld zolang er geen aangifte is gedaan, wordt de boete op dit verzuim opgetrokken naar het wettelijk maximum van EUR 123.

Strengere controles

`We kiezen voor het maximaal haalbare,' zegt wethouder Dekker. `We voeren meer en strengere controles uit om hondenbelasting, toeristenbelasting, OZB, precariobelasting, afvalstoffen- en rioolheffingen te innen. Dat doen we door verdubbelde inzet van de scanbus, die via kentekens belastingschulden opspoort, en met speciale acties. Denk aan intensievere huis-aan-huiscontroles op hondenbelasting. Vervolgens leggen we pittige boetes op. Wie denkt weg te komen met belastingontduiking, krijgt zo echt met ons te maken. We willen namelijk niet dat de ene burger wél netjes meebetaalt aan het schoon, heel en veilig houden van de stad met al zijn voorzieningen, terwijl de ander ongestraft verstek laat gaan.'