Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Tromp krijgt andere Lynx-helikopter

25 maart 2011, 15.56 uur

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Hr. Ms. Tromp heeft sinds vanmorgen een andere Lynx-helikopter aan boord. Het toestel is vanuit Djibouti naar het vlaggenschip van de antipiraterij-operatie Ocean Shield gevlogen.

Het fregat vertrok 7 februari uit Den Helder om Hr. Ms. De Ruyter in de Golf van Aden af te lossen. Onderweg besloot Defensie de Tromp eerst in te zetten bij Libië. Tijdens deze operatie belandde de Lynx-boordhelikopter in handen van het Libische regime.

Vanwege de verkenningscapaciteiten van de Lynx is een ander exemplaar met een andere crew op het schip geplaatst. De boordhelikopter is door een Ilyushin-transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Leeuwarden naar Djibouti gevlogen.

Overdracht De Ruyter

Hr. Ms. Tromp nam vanmorgen de antipiraterij-taken bij Oost-Afrika over van Hr. Ms. De Ruyter. De internationale NAVO-staf onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans verhuisde daarmee ook naar De Tromp.

Piraten

De Tromp gaat met de andere schepen van Ocean Shield in de Golf van Aden vaartuigen beschermen die gebruik maken van een speciale corridor. Daarnaast gaat het patrouilleren in het Somalisch bassin om de veiligheid op de scheepvaartroutes te vergroten en piraterij te ontmoedigen en aan te pakken.