GroenLinks
Met horten en stoten krijgt Europa een economisch bestuur

Het akkoord dat de Europese regeringsleiders vrijdag bereikten over maatregelen die de euro moeten redden is verre van ideaal, maar een onmiskenbare stap richting sterker economisch bestuur dat te lang heeft ontbroken, aldus Europarlementariër Bas Eickhout. Maar Eickhout had graag gezien dat Europa er scherper ook op zou toezien dat landen sociale en duurzame keuzes maken in hun inspanningen om de crisis te boven te komen.

Voorzichtig positief

Eickhout reageert voorzichtig positief op het akkoord uit Brussel: "Uit angst om nationale kortetermijnbelangen in de weg te staan nemen de regeringsleiders maatregelen voor een gezonde Europese economie en munt met horten stoten. Maar dat ze eigenlijk heel goed weten dat er geen ontkomen aan is, blijkt uit het feit dat Europa met dit akkoord absoluut meer greep krijgt op de nationale economieën. Zowel begrotingen als economieën hebben Europese afstemming én controle nodig."

Ook sociale en duurzame hervormingen

GroenLinks blijft moeite houden met het feit dat het terugbrengen van overheidsuitgaven nog steeds de overhand heeft. De Europese leiders dringen minder hard aan op het aanpakken van de financiële markten en het verplichten tot sociale en duurzame hervormingen.

Eickhout: "De leiders zijn bereid om daadkracht te tonen als het om bezuinigen gaat. Maar besluiten over onder meer een heffing op financiële transacties schuiven ze opnieuw voor zich uit. Dit moet sneller, want het genereren van inkomsten is minstens zo belangrijk om Europa uit de crisis te helpen."

EU2020

Ook had Eickhout graag gezien dat de Europese Commissie er beter zou controleren of landen ook sociale en duurzame keuzes maken in hun inspanningen om de crisis te boven te komen. Europa lijkt nu bereid om scherp te controleren op uitgaven en maatregelen die de economie concurrerend houden. "Wat mij betreft horen daar dan ook de eisen bij dat dit duurzaam en sociaal gebeurt. Dat betekent dan ook dat we bindende afspraken maken over de voortgang van landen richting de doelen voor slimme, duurzame en inclusieve groei die de Europese Unie voor 2020 stelt", aldus Eickhout.