GroenLinks
GroenLinks wil duidelijkheid over megastallen

GroenLinks wil meer zekerheid over de bouwstop voor megastallen. Tweede Kamerlid Rik Grashoff wil weten of er al overlegd is met gemeenten en provincies, en of de juiste criteria gebruikt worden. Grashoff stelt samen met D66-collega Stientje van Veldhoven schriftelijke vragen aan staatssecretaris Bleker van ELI over de uitvoering van zijn aangenomen motie.

Bleker moet van de Kamer afspraken maken met gemeenten en provincies, zodat er geen nieuwe vergunningen voor megastallen verleend worden.

Grashoff is niet gerust op de uitvoering van zijn motie. Hij wil weten of Bleker contact gehad heeft met gemeenten en provincies en wat er afgesproken is. Ook wil hij voorkomen dat bij bouwaanvragen gevlucht wordt in definitiekwesties.

Grashoff: "we hebben heel duidelijk gedefinieerd wat een megastal is. De staatssecretaris moet gemeenten en provincies ertoe bewegen dat er geen nieuwe vergunningsaanvragen gehonoreerd worden voor de bouw van deze stallen."

Vragen van de leden Grashoff en van Veldhoven aan staatssecretaris Bleker van ELI:


1. In uw brief stelt u dat u de motie Grashoff en van Veldhoven (28286, nr 488) onder de aandacht zal brengen van provincies en gemeenten.

a. Hebt u dit intussen gedaan?

b. Zo ja, op welke wijze en kunnen wij een afschrift ontvangen van eventuele brieven die u hierover aan gemeenten en/of provincies hebt geschreven?

c. Zo neen, bent u bereid dit dan zo spoedig mogelijk te doen?


2. Ons bereiken geluiden dat sommige gemeenten zich op het standpunt zouden stellen dat bovengenoemde motie voor gemeenten niet uitvoerbaar zou zijn, omdat de motie een economische omvang als criterium stelt, daar waar een verzoek tot wijziging van een bestemmingsplan op ruimtelijke gronden dient te worden beoordeeld.

a. Is de staatssecretaris het met de fractie van GroenLinks eens dat de grootte aanduiding van 300 NGE de facto verwijst naar een ruimtelijke norm, gezien het feit dat voor de verschillende diersoorten er een betrekkelijk eenduidige omrekenfactor is van aantal dieren x minimale oppervlakte per dier?

b. Is de staatssecretaris bereid om gemeenten en provincies hier zo spoedig mogelijk actief op te wijzen en de te hanteren omrekenfactoren voor koeien, varkens en pluimvee in een (aanvullende) brief aan provincies en gemeenten mede te delen?

c. Kan de staatssecretaris bevestigen dat provincies en gemeenten hiermee een bruikbaar en voldoende handvat hebben om tot de gewenste tijdelijke stop op de bouw van megastallen te komen?

d. Zo neen, welke aanvullende initiatieven denkt de staatssecretaris te nemen, in het licht van de uitgesproken bereidheid tegemoet te willen komen aan de wens van de Tweede Kamer om "tijdens de maatschappelijke dialoog megastallen mogelijk ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan"?

Rik Grashoff, fractie GroenLinks

Stientje van Veldhoven, fractie D66