Openbaar Ministerie

Drie mannen aangehouden vanwege XTC-handel

25 maart 2011 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft vrijdag in Hengelo drie mannen van 36, 42 en 49 jaar aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij de handel in synthetische drugs. Bij de doorzoeking van hun woonadressen is beslag gelegd op 900 gram amfetamine, meer dan 100 XTC-pillen en ruim twee liter van de gevaarlijke partydrug GHB. Verder zijn kleurstoffen, vul- en bindmiddelen en stempels die nodig zijn voor het tabletteren van XTC aangetroffen.

Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) begon vorig jaar nadat de douane op Schiphol meldde dat een tabletteermachine vanuit China werd ingevoerd. De geadresseerde was een van de verdachten uit Hengelo.

De man bleek op een website tabletteermachines aan te bieden, die contant konden worden afgerekend door klanten die desgewenst anoniem konden blijven. Het opsporingsonderzoek gaf meer zicht op de handelaar en diens medeverdachten. De tabletteermachines zijn vermoedelijk bedoeld geweest om uit brokken MDMA XTC-pillen te slaan.

De Nationale Recherche hield in dit onderzoek begin maart in Veendam al twee mannen aan. Deze verdachten werden in en woning op heterdaad bij de productie van XTC-pillen aangehouden. Daarbij legden de rechercheurs beslag op negen zakken XTC en een contant geldbedrag van 90.000 euro. Beide mannen zitten sindsdien in voorlopige hechtenis.

Het drietal dat vrijdag is aangehouden wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Almelo.