Gemeente Den Haag

Den Haag interessant voor starters

Gepubliceerd: 25 maart 2011 Laatste wijziging: 25 maart 2011

Het aantal startende ondernemers in Den Haag heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. In 2010 stonden in totaal 5.085 starters ingeschreven in het handelsregister.

Dat is ruim 10 procent meer dan in 2009. Dit blijkt uit gegevens van de gemeente Den Haag en de Kamer van Koophandel.

Hoogste aantal starters

Landelijk heeft Den Haag de meeste startende ondernemingen in relatie tot de beroepsbevolking. De meeste Haagse starters zijn werkzaam in de bouw, de zakelijke dienstverlening, de groothandel/detailhandel en de creatieve sector. Het zijn veelal ZZP-ers (zelfstandigen zonder personeel).

Vooral het aantal beginnende ondernemers in de creatieve sector flink is gestegen (192 procent). Het gaat om grafische vormgevers, architecten, modeontwerpers, meubelmakers, fotografen en tekstschrijvers.

Veel starters zijn gevestigd in het Laakkwartier, Spoorwijk, Transvaal, de Schilderswijk en Rustenburg/Oostbroek.

Minder regels, meer bedrijfsruimte

Er zijn verschillende redenen voor de toename van het aantal starters in Den Haag. Zo is het sinds kort eenvoudiger om een onderneming te beginnen, omdat hiervoor minder vergunningen nodig zijn. Verder is het aantal bedrijfsverzamelgebouwen in de stad toegenomen en zijn er meer mogelijkheden voor het `nieuwe werken' en flexwerken. Daarnaast zorgt de gemeente voor goede voorlichting en coaching aan beginnende ondernemers.