Milieudienst Rijnmond

Energiemasterclass ziekenhuizen stadsregio Rotterdam

25.03.2011 17:00
DCMR Milieudienst Rijnmond, Leontine van der Meer, leontine.vandermeer@dcmr.nl, telefoon 010 - 246 81 63.

Het gezamenlijk energieverbruik van de ziekenhuizen binnen de stadsregio Rotterdam komt overeen met dat van een stad van 32.000 huishoudens.

Volgens een verkenning van TNO Centrum Zorg en Bouw kunnen ziekenhuizen gemiddeld circa 12% energie besparen. Energie besparen levert geld op draagt bij aan een gezonder binnenklimaat, de klimaatdoelstellingen van de stadsregio. Dubbele winst dus.

Uniek project

Energie besparen in de zorg is een hele klus. Met de stijging van de zorgproductie, aandachtverschuiving van klinische naar ambulante zorg en een stijging van het gebruik van apparatuur neemt het energieverbruik de komende jaren alleen maar toe.

Ziekenhuizen in de stadsregio Rotterdam nemen deel aan een uniek project in Nederland: de Energiemasterclass van AgentschapNL, TNO Centrum zorg en Bouw en DCMR Milieudienst Rijnmond. Door facilitaire kennis en diensten over energiebesparing en energiezuinig inkopen met andere ziekenhuizen binnen de stadsregio Rotterdam uit te wisselen, werken zij aan een beter rendement en een gezonder milieu. Experts van de organisatoren ondersteunen daarbij.

Energiemasterclass

De Energiemasterclass (vier in totaal) is bedoeld voor de energiecoördinatoren, hoofden techniek en medewerkers techniek. De masterclass Energiezuinig Inkopen richt zich ook op de inkoopmedewerker. De Energiemasterclass besteedt aandacht aan drie onderdelen:


* energiezuinig gebouw en installaties;

* energiezuinig inkopen;

* bewustzijn vergroten: meten is weten.

De ziekenhuizen treden roulerend op als gastheer. De eerste bijeenkomst is op 13 april aanstaande bij het Erasmus MC. De laatste dag (eind 2011) wordt afgesloten met een bestuurlijke bijeenkomst.

Kijk voor tips over energiebesparing op het energieloket van de stadsregio Rotterdam.