Gemeente Eemnes

25-03-2011
De gemeente Eemnes heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor duurzame energie in de nieuwe wijk `Zuidpolder'. Daarbij is gekeken naar de haalbaarheid van mestvergisting als belangrijkste bron van energie. Het onderzoek toont aan dat door middel van mestvergisting de woonwijk energieneutraal wordt. Ook blijkt het financieel haalbaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft het onderzoek aangeboden aan de Raadscommissie W&R van april.

Eemnes hecht een groot belang aan duurzaamheid. Wethouder Bram Wondergem zegt: "Wij willen als gemeente een bijdrage leveren aan een schoner en milieuvriendelijker Eemnes. Dat betekent dat we continu kijken of we gebruik kunnen maken van groene energiebronnen en duurzaam ontwikkelde producten. Met een aantal grote boeren in onze gemeente ligt mestvergisting als energievoorziening voor de hand. Met dit systeem wordt energie uit mest gehaald, waarna het materiaal dat overblijft, gewoon als voeding over het land kan worden uitgestrooid. Er is dus geen overschot aan mest nodig en het restmateriaal kan gewoon worden gebruikt."

Aandacht voor de omgeving
De vergistinginstallatie moet ergens worden gebouwd. Het uitzicht van omwonenden en het aanzicht van de omgeving veranderen daarmee. Ook is het proces van mestvergisting niet geurloos. Net als bij het verspreiden van mest over het land kunnen omwonenden stankoverlast ervaren. Het college van B&W vraagt aan de raadscommissie zich uit te spreken over de wenselijkheid van mestvergisting in Eemnes en om een aantal varianten te bespreken. Omwonenden van de locatie die genoemd wordt in het voorstel (Eikenlaan) zijn door de gemeente schriftelijk op de hoogte gebracht en uitgenodigd om de behandeling in de commissie bij te wonen.