GroenLinks


GroenLinks wil onafhankelijk onderzoek naar nucleaire kennis in Nederland

GroenLinks is geschrokken van het gebrek aan nucleaire kennis in Nederland. Vandaag publiceerde NRC Handelsblad een interview met drie oud-topambtenaren die ten tijde van de ramp in Tsjernobyl (1986), leidende posities hadden op verschillende ministeries. De oud-topambtenaren zijn bezorgd over de achtergebleven kennis in Nederland. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft mondelinge vragen ingediend.

Van Tongeren: "Uit het interview blijkt dat Nederland te weinig nucleaire kennis in huis heeft om op een verantwoorde manier nieuwe kerncentrales te bouwen. Ik lees dat we nu soms experts uit het buitenland invliegen, omdat we zelf niet alle benodigde expertise in huis hebben. Dat is zorgwekkend. Ik wil van de minister precies weten hoe dit zit. Vorige week antwoordde hij nog in de Tweede Kamer dat we in Nederland alles op orde hebben."

De oud-topambtenaren wijzen er bovendien terecht op dat alle bevoegdheden rond kernenergie bij één minister zijn ondergebracht. Van promotie van kernenergie tot en met het toezicht en de ongevallenbestrijding, het valt allemaal onder minister van Verhagen. Een kwetsbaar systeem. "Dat ruikt toch een beetje naar de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt één van de oud-topambtenaren in het interview.

"Onlangs kwam het RIVM ook al met een rapport, waaruit blijkt dat hulpverleners onvoldoende toegerust zijn op een nucleaire ramp. Ik wil dat de minister een onafhankelijke commissie instelt, die onderzoek gaat doen naar de nucleaire kennis in Nederland. Geen slager die zijn eigen vlees keurt, maar een commissie van onafhankelijke experts die rampenplannen analyseert en beoordeelt en in kaart brengt hoe het precies is gesteld met de nucleaire kennis van ambtenaren en hulpverleners, " aldus Van Tongeren.